Ny lejelov – 6 nye regler du skal kende for en problemfri udlejning

Der er blevet sagt og skrevet meget i pressen om den ny lejelov. Men hvornår kommer den? Hvad bliver ændret? Og er det vigtigt? Ja, det er vigtigt, hvis du skal leje ud under den ny lejelov! Lejeloven fortæller, hvilke pligter og rettigheder du har som udlejer.

Den ny lejelov træder i kraft den 1. juli 2015.

Der er punkter i den ny lejelov, som er vigtigere for dig som privat udlejer end andre. For at spare dig tid, har jeg taget de mest interessante og kogt dem ned i 6 letforståelige punkter.

Her er de nye regler:

Ændring 1: din lejer skal ikke nyistandsætte, når han flytter

I den gamle lejelov kan du kræve, at din lejer nyistandsætter lejemålet, når han flytter. Du kan fx kræve, at lejer køber nye gulvtæpper til hele huset ved fraflytning.

 

lejelovgivningen om istandsættelse

 

I den ny lejelov 2015 kan du kun kræve, at lejer udfører det, der kaldes normalistandsættelse. Det vil sige nødvendig hvidtning, maling og tapetsering – inklusiv maling af træ og jern. Du kan også kræve mellemslibning og lakering af gulve, hvis der er behov.

Så i den ny lejelov er det altså slut med at skrive nyistandsættelse ind i din lejekontrakt. Husk det, før du går i gang med at sætte dit lejemål i tip top stand til din nye lejer.

Ændring 2: du og lejer SKAL lave ind- og fraflytningsrapport

I den gamle lejelov kan du selv vælge, om du og lejer skal lave fælles eftersyn af lejemålet ved ind- og fraflytning. Det er ikke altid en fordel for dig at  skrive i lejekontrakten, at du og lejer skal lave rapporterne – særligt ikke, hvis ikke I får det gjort.

 

Lejeloven 2014 om fraflytningsrapport

 

I den ny lejeloven fraflytning SKAL du og lejer lave fælles eftersyn og tilhørende rapporter. Både når din lejer flytter ind, og når han flytter ud igen. Dog kun, hvis du udlejer mere end én bolig.

Du husker at tage godt med billeder, når du og din lejer går lejemålet igennem, ikk’!? Så du kan vise, at lejers mishandling af dit nye køkkenbord er mere omfattende end den lille ridse, der står i indflytningsrapporten.

Ændring 3: nu risikerer du ikke lige så nemt en evighedslejer

Når du udlejer en ejerlejlighed efter den gamle lejelov, så skal du virkelig passe på! Du kan nemlig ikke komme af med din lejer igen, hvis du ikke selv har boet i lejligheden lige inden, du lejer ud.

Ikke nok med, at din lejer kan blive boende, så længe han har lyst. Han kan også bytte lejemålet væk, så en anden lejer overtager. Og du har ikke noget at skulle have sagt. Men du kan jo prøve at sælge din belejrede lejlighed med lejer. Forvent dog et KRAFTIGT nedslag i salgsprisen.

Sådan er det fortsat med den nye lejelov!

Der er dog en enkelt lempelse i den ny lejelov. Nu mister du ikke længere retten til din ejerlejlighed blot, fordi du har glemt at skrive i din lejekontrakt, at lejemålet er en ejerlejlighed, som du gerne vil kunne komme tilbage og bo i.

Tak for det! Det er trods alt én mindre af lejelovens fælder.

Lejelovens fælder

Ændring 4: få 85% rabat på Huslejenævnets tjek af husleje

Vil du give 3.500 kr. for at få at vide, at du skal sænke din husleje til langt under markedsværdi? Sikkert ikke. Måske derfor har huslejenævnet sænket prisen for at forhåndsgodkende din husleje. Efter de gamle regler koster det 3.500 kr. Efter de nye regler koster det kun 500 kr.

Så hvad får du, når du køber en forhåndsgodkendelse? Huslejenævnet fastsætter en husleje, som er så lav, at de garanterer, at de ikke vil sænke den, hvis din lejer hiver dig i huslejenævnet.

Ændring 5: lejeloven gælder ikke længere for sommerhuse og fritidshuse

Den gamle lejelov dækker også sommerhuse og fritidshuse. Det har altid været et gråt område. Mange tjener til udgifterne for deres sommerhus ved at leje det ud i højsæsonen for et par dage eller uger ad gangen til en høj husleje. Det har aldrig stemt særlig godt overens med lejelovens regler om fx opsigelse, tidsbegrænset lejemål og fastsættelse af husleje.

Den nye lejelov har gjort op med problemerne med udlejning af sommerhuse og fritidshuse ved ikke længere at dække disse boligtyper. Husk det, når du skal udleje dit sommerhus eller fritidshus.

Ændring 6: ny lejelov vinker farvel til trappeleje

Når du udlejer over en periode på fx 3 år eller mere, så anbefaler jeg tit, at lejen stiger år for år. Det kaldes trappeleje. Trappeleje sikrer, at huslejen stiger i takt med, at alle andre priser omkring dig stiger.

 lejekontrakt §11 om huslejestigning ved trappeleje

 

Den ny lejelov tillader ikke trappeleje. Nu skal du bruge nettoprisindeks, hvis du vil have huslejen til at stige over tid. Det er nogle mere komplicerede regler, som afhænger af, om du lejer ud efter omkostningsbestemt leje. De regler vil jeg ikke trætte dig med her.

Tror du, at det kan svare sig at sætte dig ind i de nye regler om nettoprisindeks, hvis du lejer ud i mere end fx 3 år? Mit bud er, at du kan lave en rigtig god timeløn. Få nu skrevet nogle gode betingelser ind i din lejekontrakt – også om huslejestigning.

 

Forventer vi andre ændringer?

Vi forventer mange andre ændringer. Men jeg mener, at jeg har fundet de vigtigste frem til dig ovenfor, hvis du altså er privat udlejer. Men lad mig hurtigt liste nogle af de andre ændringer:

  • Med den gamle lejelov kan du som udlejer undlade visse former for vedligehold, hvis der ikke er penge nok på vedligeholdelseskontoen – hvis du har sådan en konto. Den går ikke længere med den ny lejelov. Nu skal du sørge for vedligehold, uanset hvad der står på kontoen.
  • I den gamle lejelov skal du som udlejer af en ejendom med omkostningsbestemt leje lave et vedligeholdelsesregnskab og oplyse lejerne om, hvad der står på vedligeholdelseskontoen, før du varsler forhøjelser af husleje. Det behøver du ikke længere. Til gengæld skal du høre beboerrepræsentanterne inden huslejeforhøjelse.
  • Har du fået bøde eller siddet i fængsel for, hvordan du administrerer din boligudlejning? Og har du ikke efterlevet en eller flere huslejekendelser inden for de sidste 2 år? Forhåbentlig ikke. I den ny lejelov kan du miste retten til at administrere dine udlejningsejendomme, hvis du kommer for meget på kant med reglerne.

Konklusion

Lejeloven bliver heller ikke revolutioneret denne gang. Men nogle af de forventede ændringer, jeg har gennemgået i dette indlæg, kan være afgørende for din boligudlejning.

Det er vigtigt, at du kender dine rettigheder og pligter, når du skal leje ud.

Var artiklen brugbar?

Så støt projektet. Klik nedenfor og del med dine venner og familie.

 

Ps. Skriv meget gerne en kommentar nedenfor. Jeg når dog kun at svare, når det gavner flest muligt. Resten bruger jeg som input til nye artikler.

Pps. Glem ikke at dele artiklen med et hurtigt klik herunder.

Kommentarer

  • Hej jeg skulle leje et hus i 2 år og udlejer skrev under på jeg ikke kunne opsiges i de to år men nu har han opsagt mig 6 mdr før tid. Men har dog fået 1 års opsigelse varsel. Nu ville jeg høre hvordan med opsigelse hvis jeg som lejer ønsker at flytte før tid???? Mvh Mette Hansen

  • Hej Mette

    Jeg vil lige starte med at pointere, at dit spørgsmål ikke har noget med den nye lejelov at gøre. Men lad os nu tage den alligevel.

    Hvis du har indgået et tidsbegrænset lejeforhold hvor der ikke er skrevet noget ind vedrørende opsigelse fra såvel lejer som udlejer i § 11, så kan din udlejer som udgangspunkt ikke opsige dig!

    Du skriver dog, at han har opsagt dig med 12 måneders varsel, 6 måneder “før tid”. Det betyder ikke, at du har modtaget opsigelsen 6 måneder inden lejemålet udløber, vel? For så ændrer den jo alligevel ikke ved, at du skal ud, når lejeperioden ophører som skrevet i § 11.

    Med hensyn til din egen opsigelse. Udgangspunktet for en tidsbegrænset kontrakt er, at den også for dig som lejer er uopsigelig med mindre andet er aftalt i §11. Der har dog været en dom på netop den situation. Den afgjorde, at det alligevel er muligt for dig som lejer at opsige et tidsbegrænset lejeforhold med 3 måneders varsel – hvis ikke der i § 11 står, at lejeforholdet er uopsigeligt.

    Håber, at det var svar på dine spørgsmål.

    Mvh. Christina

  • Hvordan bliver reglerne hvis man som udenlandsdansker køber en ejerlejlighed og udlejer den uden at have beboet i den?

    Som reglerne er nu kan jeg ikke opsige lejemålet hvis jeg selv vil bo der (da jeg ikke har boet der før og aftalen ikke er indgået før 1. juli 1986)
    Jeg kan heller ikke lave tidsbestemt lejekontrakt, da jeg ikke har en gyldig grund (jeg ved ikke hvis/om jeg vender hjem til Danmark).

    Vil der med den nye lejelov blive lavet om på dette så jeg kan lave enten tidsbestemte kontrakter eller have mulighed for at opsige lejer med 1 års varsel?

    • Den nye lejelov ændrer desværre ikke på de meget skrappe regler om begrundelse for tidsbegrænsning – de fortsætter som hidtil.

      Har du brug for en snak om din udlejning skal du være velkommen til at give os et kald.

  • Hej Christina

    Gælder den nye regel om opsigelse lejer med 1 års varsel, også for lejemål indgået før den nye lejelov træder i kraft ?.

    Med venlig hilsen

    Flemming

  • Hej Christina.
    Reglerne om istandsættelse ved fraflytning, vil du mene de også gælder lejemål indgået pr. 1.6 eller kun efter ikrafttræden efter 1.7?

  • Hej Christina.

    Vi er interesseret i at erhverve en ejerlejlighed, hvor der bor en uopsigelig lejer (som har boet der over 25 år). Kan vi med de nye regler i hånden erhverve lejligheden inden den 01.06.2015 og opsige lejeren som om det var en villa med 1 års opsigelse ?

    Mvh Karsten Bo

  • Hej Christina

    Jeg overvejer at købe en ejerlejlighed og leje den ud til min søn og svigerdatter, da det har været helt umuligt for dem at finde et sted at bo i Kbh.
    Det er en billig en, og jeg forventer ikke selv at skulle bruge den på noget tidspunkt.
    MEN jeg vil ikke hænge på hverken dem eller en anden lejer, hvis jeg ønsker at sælge lejligheden på et tidspunkt. Hvad kan jeg gøre?

    • Gitte, der er desværre ingen garantier for, at du ikke kommer til at “hænge” på din lejer. Og du kan ikke begrunde opsigelse af lejer med, at du vil sælge lejligheden – kun at du selv skal bo i lejemålet.

  • Kære Christina,

    Du skriver “Så i den ny lejelov er det altså slut med at skrive nyistandsættelse ind i din lejekontrakt. ”
    Indgår total istandsættelse af lejlighed ind under dette, og betyder det, at det ikke må sættes på min husleje?

    Venligst Jeanett

    • Jeanett, jeg formoder, at du er lejer og ikke udlejer. Det der ændres i den nye lejelov, er muligheden for som udlejer at udleje et lejemål nyistandsat og kræve, at lejemålet ligeledes skal istandsættes ved fraflytning.

  • Min gamle far har en lejlighed som han har lejet ud.
    Lejekontrakten er underskrevet 18/11-13 med udlejning pr. 1/2-14.
    I kontrakten er nævnt at lejemålet er tidsubegrænset og kun i 2 år, hvor der står det udløber uden yderligere varsel.
    Der er ligeledes aftalt gensidig 3 mdr. Opsigelse.
    Nu har min far fået oplyst, at han ikke kan sige sin lejer op til d.1/2-16 hvor de 2 år er gået og udløbet iflg. kontrakten.
    Hans lejer har lov at blive boende der altid? Kan det passe?
    Hvad så når min far går bort, kan lejer så stadig gøre krav på at blive boende?
    Hensigten med udlejning i max 2 år, var jo at den skulle sælges efter d,
    . 1/2-16.
    Ser frem til at høre fra dig

    • Vibeke, sikken en uheldig situation din far er kommet i.

      Du skriver, at lejemålet løber i 2 år, men samtidig at det er tidsubegrænset. Jeg formoder, at du mener tidsbegrænset.

      I forhold til tidsbegænset lejeperiode er der intet til hinder for at leje lejligheden ud for en tidsbegrænset periode. Men det kræver, at der ved hver udlejning er en saglig begrundelse for denne tidsbegrænsning. Og vurderingen skal foretages på baggrund af udlejerens forhold ved indgåelse af kontrakten.

      Hvis vi antager, at din fars begrundelse for at leje ud er gyldig, så skal din fars lejer fraflytte den 1.2.2016.

      Du skriver, at der er aftalt 3 måneders gensidig opsigelse. Uanset hvad der er skrevet under på, er det ikke gyldigt jf. lejelovens regler om opsigelse. Din far kan kun opsige lejer med 12 måneders varsel, hvis han skal tilbage og bo i lejemålet – og som udgangspunkt ikke midt i en tidsbegrænset periode.

      Hvis vi i stedet antager at din fars begrundelse ikke er gyldig, og lejer ikke ønsker at flytte, så har din fars lejer ret til at blive i lejemålet også ved et eventuelt salg.

      Jeg håber, at I finder en løsning.

  • Bliver der ændret på reglerne for nybyggeri? Vi kan ikke få sat huslejen ned da det er fra efter 1999

  • Hej Christina. Jeg lejer min ejerlejlighed ud, som er i en ejendom fra 1970’erne. Min lejer har netop opsagt lejligheden og jeg har lejet den ud igen. I den tidligere lejekontrakt havde vi lavet en “trappelejestigning” men dette må man så ikke mere? Eller må man godt når lejekontrakten bliver skrevet under nu inden den nye lov træder i kraft? Pft for dit svar 🙂 Mvh Mette

  • Hej Christina
    Jeg skal “gen-udleje” min ejerlejlighed til en ny lejer pr. 1. juli 2015. Kan jeg bruge den gamle lejekontrakt(formular A, 8. udgave fra september 2001) eller er der en ny “på trapperne”?
    Jeg bor i en ejerbolig og udlejer kun denne ene lejlighed – er jeg så omfattet af bestemmelserne i §9?
    Med venlig hilsen
    Helle Nielsen

    • Helle, du skal bruge typeformular A 8. udgave 2001 helt frem til den 1/7, hvor vi forventer en ny version.

      Du har ikke pligt til ind- og fraflytningssyn, når du kun udlejer én bolig.

  • Hej Christina

    Hvis man benytter sig af at få forhåndsgodkendt huslejen ved bolignævnet, kan man så stadig tage en anden (højere) pris for lejligheden lovligt? Såfremt lejer er villig til at betale det, og ikke tager sagen til bolignævnet selvfølgelig.

    • Rasmus, muligheden i huslejenævnet er netop at finde den lovlige leje. Det vil derfor ikke være muligt at tage en højere pris “lovligt”.

      Som du selv er inde på, så har lejer altid mulighed for at afprøve husleje i huslejenævnet, selvom I har skrevet under og aftalt en leje.

  • Hej Christina,
    lige i forlængelse af Rasmus’ spørgsmål: Er det muligt at få huslejenævnet til at godkende en huslejeforhøjelse baseret på tilbud/dokumentation for istændsættelse FØR arbejdet sættes i værk? Så man dermed kan få en reel vurdering af, om en istandsættelse kan betale sig? Det er en lejlighed fra ´30erne, som ikke har fået en samlet overhaling, men som dog er i fornuftig stand, men køkken og bad er nok 20+ år.

    • Simon, det er et rigtig fint spørgsmål, som jeg desværre ikke kender svaret på. Jeg tror ikke, at huslejenævnet vil gå ind i den slags overvejelser som en del af deres forhåndsgodkendelse af husleje til de 500 kr. Men det er da værd at spørge dem.

      Og det ville jo være fantastisk, hvis du skrev en kommentar, når du får svaret…

  • Hej Christina.
    Min mor sidder i en rigtig uheldig situation, som jeg vil høre dig om:
    Jeg købte en ejerlejlighed, som jeg selv boede i, hvorefter mine forældre overtog den og udlejede den.
    Udlejningen kørte uden problemer, men de havde desværre sagt ja til en kontrakt uden tidsbegrænsning. Imellemtiden går de så hen og bliver skilt, min mor overtager lejligheden selv, og vil meget gerne sælge den, da hun er pensionist og ikke har råd til at have den mere. Huslejenævnet har iøvrigt sat en husleje på vanvittige 2.700,- for nyrenoveret 55 kvm i Kbh centrum, da lejer går dertil- så det gør økonomien meget svær for min mor.
    Nå, for at komme til pointen:
    Er der overhovedet nogen mulig måde hvorpå min mor kan sige hendes lejer op?? Uanset hvor lang tidsfrist lejer skal have, om hun selv skal flytte ind i den eller andre ting- vi er villige til ALT!
    Venligst Iben

    • Kære Iben, jeg er virkelig ked af at høre, hvilken situation din mor er endt i. Det er desværre alt for ofte, jeg hører lignende historier. Det virker så enkelt, når man skal leje ud. Man udfylder bare lige en standard lejekontrakt skabelon. Og så viser det sig først senere at give ubehagelige overraskelser. Nå, men den snak hjælper jo ikke din mor nu.

      Det korte svar er desværre, at din mor ikke kan opsige sine lejere – medmindre lejerne misligholder lejekontrakten. Det ville i øvrigt også være tilfældet, selvom lejekontrakten havde været tidsbegrænset.

      Personligt ville jeg tage en snak med lejerne, om de kunne være interesseret i et andet lejemål, hvis din mor fandt det til dem. Eller om de vil købe lejligheden.

      Huslejen på de 2.700 kr. er ret lav standen taget i betragtning. Overvej, om I skal stille tvivl ved huslejenævnets afgørelse.

      Jeg er bange for, at jeg ikke kan give bedre råd ud fra, hvad jeg kan læse mig til her. Jeg vil gerne tilbyde, at du kan ringe til mig, så vi kan se på, om der kunne være andre muligheder.

      Håber, din mor finder en vej ud af den her uheldige situation.

  • Hej Christina,

    Du skriver at man som udlejer skal have en gyldig årsag til at tidsbegrænse lejeperioden. Jeg ville høre om det er en gyldig årsag at man som udlejer ønsker at sælge boligen efter fx 2 år? Udlejer har tidligere boet i lejligheden hvis det gør en forskel.

  • Hej Christina
    Tak for interessant blog. Er det med de nye lejeregler altid muligt at opsige en lejer med 1 års varsel, hvis man selv ønsker at bo i lejligheden, uanset hvad der står om tidsbegrænsning/ikke-tidsbegrænsning i lejekontrakten?
    Det vil jo i så fald være en mulighed, om end den ikke er særlig bekvem, for mange boligejere der ellers hænger på en lejer for evigt.
    Jeg tænker også i lidt større omfang. Lad os sige at man som investering ejer x antal lejligheder som man udlejer. Kan man så reelt opsige lejere en efter en med 1 års varsel, for så selv at flytte ind i lejlighederne, og dernæst sælge lejligheder imens man selv bor der.
    Mvh Henrik

    • Henrik, tak for de fine ord.

      Det viser sig trods en udbredt misforståelse – også i jurakredse – at du som udlejer af en ejerlejlighed fortsat IKKE kan opsige din lejer med 1 års varsel, hvis du ikke selv har boet i ejerlejligheden, før du lejer ud. Heller ikke selvom du skal ind og bo i lejemålet. Det er uanset, om det er tidsbegrænset eller -ubegænset lejemål. Så du risikerer som udlejer fortsat aldrig at kunne få din ejerlejlighed tilbage – også selvom du selv vil flytte tilbage i den.

  • Christina,
    Et rigtig fint indlæg. Er der noget nyt omkring hvorvidt det her bliver vedtaget?
    Derudover; Kan man risikere at få evigheds lejere hvis man blot lejer værelser ud? Jeg ved godt at indlægget omhandler de nye love, men jeg er interesseret i begge.

    • Per, tak for din feedback.

      Hvis du lejer et værelse ud i din egen bolig, så kan du opsige din lejer med 1 måneds varsel, så du ikke ender med en evighedslejer.

      Den nye lejelov er vedtaget og træder i kraft den 1.7.2015.

  • Hej Christina

    Jeg har en lejekontrakt med en trappeleje uden ende. Der står blot 3 % stigning årligt. Det har jeg googlet mig frem til er ulovligt. Jeg har boet i lejemålet 14 måneder. Dette giver mig anledning til tre spørgsmål:

    1) Hvad er praksis, når lejekontrakten er med ulovlig trappeleje. Bortfalder den regulering, skal der indgås ny kontrakt eller noget helt tredje?

    2) Jeg har, for at undgå en ny trappeleje jf. ny lejelov, ventet med at gøre udlejer opmærksom herpå. Jeg forestiller mig derved, at det “værste”, der kan ske, er, at jeg får en ny kontrakt på den originale leje, men uden trappestigningerne. Hvis vi indgår en ny kontrakt, vil den være omfattet af de nye regler, selvom den første lejekontrakt var på de gamle ikke?

    3) Eftersom at trappelejen i min kontrakt er ulovlig, kan jeg så forventelig omkostningsløst hyre mig en advokat, da jeg ved, at udlejer vil afholde evt. sagsomkostninger ved at få sagen prøvet?

    Jeg håber spørgsmålene giver mening 🙂

    Mvh
    Chris

    • Hej Chris,

      1. Din trappeleje vil blive erklæret ugyldig, hvis ikke den følger de regler, der var gældende for trappeleje, da I indgik kontrakten.

      2. Hvis I indgår en ny kontrakt efter den 1.7., så vil det være de nye regler, som er gældende. Her er der begrænsede muligheder for årsvis stigning af lejen i forhold til nuværende regler.

      3. Hvis du vælger at kontakte en advokat, skal du selv betale for advokatens arbejde. Vinder du efterfølgende sagen i retten, kan udlejer blive pålagt at betale sagsomkostninger til dig. Du skal dog være opmærksom på, at de sagsomkostninger, som retten fastsætter, ikke altid svarer til dine reelle omkostninger.

      Du har mulighed for at søge fri proces, hvis du har en lav indtægt. Indtægtsgrænsen kan du finde på civilstyrelsens hjemmeside. Har du en forsikring, hvor der indgå retshjælpsdækning, kan den også dække dine udgifter til din advokat.

  • Hej Christina. Jeg har en stor lejerbolig, hvor jeg lejer en lejerbolig ud i min lejerbolig. Vi har en skiftelig kontrakt, hvor der står, at begge parter har 3 måneders opsigelse.
    Er det rigtigt forstået, at hvis jeg skal sige min lejer op, har han 12 måneders opsigelses ret ? Og hvis han siger lejligheden op, så har han 3 måneders opsigelse ? Hvis jeg vælger, at flytte fra min lejlighed, er det så nok, at jeg giver min lejer 12 måneders opsigelse for så at fraflytte lejligheden ? Eller skal jeg flytte ind i hans lejlighed ?
    Mvh Karl

    • Karl, når den lejlighed du lejer ud, ligger i din egen bolig, så har du 1 års opsigelse – men uden begrundelse (netop fordi det er en del af egen bolig).

      Hvis din lejer siger op, så har han – som I har aftalt – 3 måneders opsigelse.

  • Goddag Jeg er førtidspensionist og har sat mit hus tilsalg men vil måske godt udleje så jeg kan flytte hurtigere men ka jeg så på nogen som helst måde komme af med lejer igen hvis huset blir solgt ? Og ønsker da ikke at vente et helt år da jeg syntes det er lang tid. ,,,?….
    Mvh. vivi.

    • Vivi, hvis du skal udleje dit hus, mens det er til salg, så skal du nok leje ud for en kort periode ad gangen. Også kaldet en tidsbegrænset lejekontrakt.

      Perioden skal være så kort, at du ikke skræmmer en evt. køber væk med en for lang overtagelsesdato og lang nok til, at du kan finde en lejer.

      Du kan nemlig ikke opsige din lejer (heller ikke med 1 år), hvis du finder en køber til dit hus.

  • Hej Christina. Undskyld du har sikkert svaret på dette nogle gange før, men jeg er nødt til at stille mine egne spørgsmål, så jeg er helt sikker på det rette svar. 🙂 Jeg har et rækkehus. Det skal jeg leje ud. Jeg har faktisk lavet en aftale med en lejer, men vi har ikke udfyldt en kontrakt endnu. Heldigvis, for jeg fandt først denne blog idag. Så det er nyt for mig med ny lejelov. Nå men, hvis jeg har forstået det ret, så skal jeg IKKE lave en tidsbegrænset aftale, men blot en standard aftale, og så kan jeg opsige lejer med et års varsel?? Er det korrekt?? Også selvom der er gået 4-6 år? Og jeg behøver ikke at have en særlig grund, eller?? Og hvordan beregner Huslejenævnet en “fair” husleje? Hvad går de ud fra? Grunden til at jeg vil leje ud er at jeg ikke får den pris jeg vil have ved et salg nu. Men forhåbentligt har priserne rettet sig om ca 4 år, og så vil jeg sælge. Hvad vil du råde mig til?

  • Kære Tommy,

    Lejekontrakten skal indgås (skrives under) efter den 1.7, for at den ny lejelov gælder.

    Det er meget vigtigt at være opmærksom på, at det kun er 1 års opsigelse til EGET BRUG. Det vil sige, at du selv skal tilbage og bo i boligen, for at du må opsige din lejer. At du skal sælge boligen er ikke gyldig grund. Så bliver du nødt til at leje ud tidsbegrænset.

    Huslejenævnet sætter lejen efter såkaldt omkostningsbestemt husleje – det er lidt for langhåret at begynde at forklare her på bloggen, men efter den 1.7. koster det kun 500 kr at få en husleje forhåndsgodkendelse fra dem.

    Du har rigtig mange gode og vigtige spørgsmål, som kræver lidt længere forklaring. Ring til mig på 51886000, hvis vi skal tage en snak.

  • Hej Christina,

    Min kontrakt er underskrevet November 2013 og i den skriver udlejer: “Huslejen reguleres en gang årligt med 2,5 % af foregående års leje.”

    Har han ret til dette?

    Selvom vi skriver 2015 har han først hævet lejen med de 2,5% stigning – Han har varslet mig D.5-5 2015 og krævet, at beløbet indsættes pr. 1/6. Jeg har ikke indsat beløbet (udover min sædvanlige husleje selvfølgelig, men uden stigningen på 2,5 %) da han vel skal varsle 3 mdr i forvejen OG give begrundelse for stigningen? Nu rykker han for beløbet, og jeg er ret usikker på hvor jeg står?

  • Hej Christina,

    Jeg har været lejer av et værelse siden mars 2015, hvor jeg har en kontrakt der tilsvarer med husleje på 4.150kr. For en måned tid siden blev jeg oplyst af min roomie (hvor hans far er udlejer) at vores tredje roomie skulle opsiges, og det var kun os to der skulle dele lejligheden, da han ønsket mere plads. Der blev aldrig nævnt stigning af husleje eller hvordan dette ville påvirke mig. I dag kom min roomie med en ny kontrakt, med en stigning af husleje på 2.700kr, der indtræder den 1/7. Hvilke rettigheder har jeg til at 1) sige op mit værelse, og forholde mig til den gamle kontrakt 2) beholde mit værelse med gammel kontrakt?
    Vh. Cathrine

  • Kære Christina,

    tak for din fine gennemgang af den nye lejelov.

    Jeg har købt en andelsbolig, men bor af arbejdsmæssige grunde i Paris for tiden.

    Jeg har derfor fremlejet min andelsbolig i 18 måneder. Min andelsboligforening har en regel om, at vi højst må udleje 2 x 18 måneder i alt og skal skifte lejer, for ikke at blive fanget i “evighedslejerfælden”.

    Den nye lejelov, gælder den også når der er tale om en andelsbolig? Jeg er lidt i tvivl om der er forskellige regler for andelsboligfremleje, ejerbolig og huse?

    Mange hilsner Sofie

  • Kære Christina,

    tak for din fine gennemgang af den nye lejelov.

    Jeg har købt en andelsbolig, men bor af arbejdsmæssige grunde i Paris for tiden.

    Jeg har derfor fremlejet min andelsbolig i 18 måneder. Min andelsboligforening har en regel om, at vi højst må udleje 2 x 18 måneder i alt og skal skifte lejer, for ikke at blive fanget i “evighedslejerfælden”.

    Den nye lejelov, gælder den også når der er tale om en andelsbolig mht til ændringen i forhold til evighedslejere? Jeg er lidt i tvivl om der er forskellige regler for andelsboligfremleje, ejerbolig og huse?

    Mange hilsner Sofie

    • Hej Sofie

      Du kan også ende med en “evighedslejer”, selvom du lejer ud under 18 måneder. Det er begrundelsen for at leje ud, der er afgørende.

      Med den nye lejelov er du dog sikret, at du kan opsige din lejer med 1 års varsel, hvis du selv skal tilbage og bo i boligen (og hvis du kun ejer 1 lejebolig).

      En andelsbolig hører under de almindelige regler for udlejning.

  • Kære Christine
    Jeg har et hus som er lejet ud på en 2 årig tidsbegrænsning med udløb 30. nov. i år.
    Kan jeg lave en ny tidsbegrænsnings-kontrakt på f.eks.3 år og så være sikker på at kunne komme af med lejerne uden grund. Jeg skal ikke selv bo i huset, men måske sælge når jeg mangler penge.
    Mvh Hans

    • Hej Hans

      Når du lejer ud tidsbegrænset, skal du have en gyldig begrundelse for det. Det er få begrundelser, der anses for gyldige.

      Du kan derfor ikke være sikker på at kunne komme af med din lejer efter den tidsbegrænsede periode.

  • Jeg har et spørgsmål i forbindelse med den nye lejelov. Jeg har i dag set, at der træder en ny lejelov i kraft pr. 1.7. I den forbindelse har også fundet frem til, at dato og underskriften, som står på lejekontrakten er afgørende for, om man falder ind under den nye eller gamle lov. Jeg er dog interesseret i at kommer under den nye lejelov. Problemet er bare, at jeg overtager min lejlighed d. 1.7 MEN skal skrive kontrakt på tirsdag d. 23.6. Mit spørgsmål er så, om udlejer og jeg kan underskrive lejekontrakten og skrive 1.7 så dato for underskriften selvom vi rent teoretisk underskriver den 23.6. Jeg kan ikke finde ud af, om det er lovligt, at underskrive med en dato der ligger ud i tiden.

    Håber du kan hjælpe.

    Med venlig hilsen

    Pia

    • Hej Pia

      Det er datoen for underskriften, der er afgørende, som du ganske rigtigt skriver.

      Desværre må man hverken tilbage- eller fremdatere et dokument. Men I kan skrive kontrakten under den 1.7. Så hører I under de nye regler.

      Husk, at det så skal være på den nye lejekontrakt skabelon, som du finder her: http://www.lejeguiden.dk

  • Hej Christina.

    Jeg har udlejet en del af min ejerlejlighed på en tidsubegrænset lejekontrakt i den tro at jeg kan opsige lejemålet hvis jeg skulle få brug for hele lejemålet.
    Reglen er jo at man selv skal bebo hele lejligheden, hvis man skal opsige med 1 års varsel, men.
    Hvis jeg nu dør, så kan jeg jo ikke flytte ind i lejligheden. Har mine arvinger (børn)så overhovedet nogen mulighed for at opsige lejeren for at sælge ejendommen ?

    • Hej Finn

      Jeg er i tvivl om, hvorvidt din udlejening rent faktisk forholder sig. Bor du selv i en del af lejeligheden samtidig med din lejer? I så fald er det værelsesudlejning, og du bør kunne opsige din lejer med 1 måneds varsel.

      Har du lejet en del af lejligheden ud og resten står tom? Hvis ikke du selv bor der med lejer, så kan du, hvis du selv har beboet lejemålet, inden din lejer flyttede ind og tilmed har noteret i § 11, at lejer er gjort bekendt med, at det er en ejerlejlighed, opsige efter reglerne i § 82 og 83. Så kan du opsige med 1 års varsel til eget brug.

      Hvorvidt denne ret går videre til ægtefælle eller livsarvinger er svært at sige. Udgangspunktet er i hvert fald, at det ligeledes er til eget brug.

  • Hej Christina.

    Vi står ligenu med en lejlighed vi skal fraflytte 15/7-15
    er de nye regler så trådt i kraft der?

    ++
    I vores nye lejekontrakt – står der trappeleje, hvilket jeg kan se ikke skal være der mere, kan jeg derfor kræve ny lejekontakt? 🙂

    • Sabina, den nye lejekontrakt træder i kraft for underskrevne lejekontrakter efter den 1. juli 2015.

      Vilkårene for din nuværende lejekontrakt gælder derfor stadig efter den 1. juli. Den nye lejelov kommer altså ikke til at påvirke din nuværende kontrakt. Dermed gælder vilkårene om trappeleje stadig efter 1. juli 2015.

      Du har altså ikke noget krav på en fornyet lejekontrakt udarbejdet efter den nye typeformular.

  • Kære Christina
    Min eks og jeg har lejet vores hus ud i knap 2 år – kontrakten løber til 15.9.2015. Vi ville egentlig gerne forlænge, men især min eks er panisk angst for, at vi så aldrig slipper af med vores lejer. Hvordan er vi stillet efter den nye lejelov, når kontrakten er indgået efter den gamle? Vi har hele tiden troet, at det var 2 års grænsen, der afgjorde lejers rettigheder, men nu kan jeg se, at det var et spørgsmål om, hvorvidt, man selv havde boet der op til udlejningen. Det gjorde vi for to år siden, men selvfølgelig ikke nu.. Hvilke muligheder har vi for at forlænge ’sikkert’? Vh Tone

  • Hej Christina.
    Jeg ville høre, hvordan man laver en stigning 1. gang årligt i den nye lejekontrakt? hvordan skriver man den ind i kontrakten – i stedet for det trappeleje, som udgår.
    Mvh Maja

    • Maja, du skal i stedet skrive ind, at det sker efter nettoprisindekset.

      Det er en god ide at tage seneste tal og sætte ind samt et regneeksempel på, hvordan det skal udregnes.

  • Kære Christina

    Min datter underskrev i oktober 2012 en lejekontrakt. Hun har lejet værelse med adgang til stue, køkken og bad hos en pige, der i forvejen beboede en lejebolig.

    Hun underskrev en kontrakt med 3 måneders opsigelsesvarsel og gav et depositum på 25.000 kr. og et indskud på 11.000 kr.

    Nu er hun opsagt fra lejemålet med 3 måneders frist, da udlejer vil bebo hele lejemålet selv.

    I hendes kontrakt fremgår endvidere, at der trækkes 300 kr. pr måned til dækning af udgifter til renovering i forbindelse med fraflytning.

    Jeg vil gerne høre sig om, denne opsigelse og fradrag i depositum er efter den gamle lejelovs bestemmelser. ?

  • HJÆLP.

    Vi har været ude og skrive under på en lejekontrakt, men udlejer har ringet samme dag som indflytnings dag..og sagt at han ikke vil have os ind fordi min mand er i RKI.
    Kan han nægte os at flytte ind, nu hvor der er skrevet under?

  • Hej Christina,

    Vi har netop underskrevet en lejekontrakt med trappeleje, lejemålet er gældende fra 1/7-15 men underskrevet 30/6-15. Vil du mene vi har været så uheldige at vi nu er nødsaget til at være i den “gamle” lejelov? Jeg kan sende dig lejekontrakt pr mail, hvis du vil se den? Håber virkelig på at høre fra dig 🙂 venlige hilsner Daniel

  • Hej Christina.

    Har lejet mit sommerhus ud siden 1990, til den samme lejer. Han har betalt husleje pr måned alle årene. Fik i sin tid af kommunen en personlig helårstilladelse, som kun jeg kunne benytte. Min daværende ejendomsmægler udfærdigede en kontrakt, hvori der tydeligt stod at det han lejede var et sommerhus, som ikke måtte benyttes til helårsbeboelse. Har arbejdet mange år i udlandet, men er vendt hjem nu og vil gerne ha mit sommerhus tilbage. Det viser sig at han har tilmeldt sin folkeregister adresse til sommerhuset uden mit vidende. Vil gerne opsige ham, men ved ikke rigtig hvordan jeg står. Har læst at planlovens paragraf 40, giver mulighed for pensionister til at bo i deres sommerhus, hvis de har ejet det i mere end 7 år, men han er jo ikke ejer. Skal jeg gå til kommunen og sige at han har bor der hele året? Og hvorfor har kommunen ikke opponeret over at han bor der, da det jo kun er mig der har en tilladelse? Han har desuden ødelagt hele huset indvendigt, ved at ryge der i 25 år, det var et ikke-ryger hus da han overtog det. Han har desuden opført skur og drivhus uden mit vidende, må han det? Vil gerne opsige ham, da jeg selv vil bruge mit sommerhus, så hvad kan jeg gøre? hilsen Rene

    • Hej Rene

      Du er i hvert fald nødsaget til at starte med at opsige din lejer. Dette skal ske med 1 års varsel og med begrundelsen, at det er til eget brug. Du skal huske at gøre lejer opmærksom på muligheden for at gøre indsigelser mod opsigelsen, for at den er gyldig.

  • Jeg har en ejerlejlighed som jeg vil leje den ud i 2 år. Jeg har ikke boet i lejlighed endnu. Jeg er bekymret angående evighedslejer. Kan du fotælle mig hvad jeg skal gøre. Med de nye lejelov forstår jeg at evighedslejer eksisterer ikke mere. Er det rigtig.

    • Hej Hong

      Det er et rigtig godt spørgsmål, som desværre ikke er helt at besvare. Der er stor usikkerhed om, hvorvidt den nye lejelov egentlig ændrer på regler for opsigelse af ejerlejligheder, du ikke selv har beboet inden udlejningen.

      Jeg ville være yderst forsigtig her og vente med at leje ud til, der i de juridiske kredse er mere klarhed over de nye regler…

  • Tak for en meget nyttig side. Jeg bor i ejerlejlighed men vil gerne flytte sammen med min kæreste i hans hus. Defor vil jeg spørger om jeg må leje min lejlighed ud til min søn og om han så kan får udeboende SU ? Han skal så bor i lejligheden så længe hans studie varer Ca 4 år. Hvor efter jeg vil sælge min lejlighed. Det skal siges at jeg vil selvfølgelig giver ham lovlig lejekontrakt og jeg vil selvfølgelig flytte min folkeregisteradresse hjem til min kæreste hvor jeg så skal bor. Hilsen Grazyna

  • Hej Christina
    “Trappeleje” dækker vel også en form for rabatleje, da jeg ofte har set at udlejer tilbyder sin lejer en trappeleje (indslusningsrabat), indtil lejen er oppe på markedslejeniveau.
    Skal man anvende en anden formulering, hvis der er tale om decideret rabat på lejen, da begrebet “trappeleje” efter den nye lejelov, tyder på at der er tale om en skjult lejeforhøjelse i stedet for pristalsregulering eller ?.
    Hilsen
    BG

  • Hej Christina!

    Jeg har udlejet min ejerlejlighed til en bekendt, desværre har vi aldrig fået lavet en lejekontrakt. Vi lavede en mundtlig aftale om 3 måneders gensidig opsigelse, nu kan jeg læse herinde at jeg nærmest ikke kan opsige hende? fordi hun så går ind under lejeloven? stemmer det at hun skal varsles 1 år før? og kan jeg så opsige, da min økonomi ikke kan bære at have udlejning mere, og jeg ønsker at sælge?

    Hilsen Helle

    • Hej Heidi

      Du kan ikke opsige din lejer med 3 måneders varsel. Men du kan forsøge at opsige din lejer med 1 års varsel til eget brug. Det betyder altså, at du selv skal flytte ind i din lejlighed.

      Du kan ikke bruge som begrundelse for opsigelse, at du skal sælge.

      Du kan tilmed kun opsige lejer med 1 års varsel, hvis du selv har boet i lejligheden, inden du lejede den ud (når det er en ejerlejlighed).

  • Hej Christina

    To ting jeg har tænkt på, og håber du kan hjælpe mig med.
    Jeg bor til leje og har boet her siden 2010. Gennem de sidste kvartaler har jeg lagt mærke til at der på min husleje opkrævning er givet en nævnt reduktion i huslejen. Jeg har tidligere haft en huslejenævnssag, som jeg dog valgte at trække igen af flere årsager. Jeg fik efterflg. lavet nyt bad på udlejers regning og har bekræftelse på mail om at det ikke ville påvirke min husleje. Iflg formanden for bestyrelsen her, betalte jeg nemlig for meget i husleje, selvom jeg synes den er helt rimelig. Jeg tænker derfor om de nu indikerer hvad den reelle husleje burde være med nyt bad? Jeg har i øvrigt selv sat lejligheden i stand tilbage i 2010.
    Mit spørgsmål er, er der mon en årsag til at de vælger at indikere reduktionen ift en pludselig fremadrettet husleje stigning jf. den nye lejelov?
    Nr 2 er at jeg overvejer at købe sommerhus og evt. udleje af og til. Jeg køber ikke sommerhus mhp. udlejning, men hvis jeg skulle få lyst til at gøre det et par uger om året. Er dette ikke længere muligt med den nye lejelov?
    Vh Janet

  • Hej Christina
    Jeg har udlejet mit hus, som jeg tidligere selv har boet i, fordi jeg ikke kunne få det solgt.
    Lejekontrakten er på 2 år og udløber 1. december i år.
    Lejer vil rigtig gerne købe huset, men da den ene ægtefælle p.t. er arbejdsløs vil banken ikke låne dem pengene pga. for lavt rådighedsbeløb.
    Hvis de ikke kan købe huset på nuværende tidspunkte ønsker de at opsige lejemålet allerede nu og finde en ny lejlighed, men deres største ønske er at købe huset, og jeg er ikke umiddelbart bekymret for at de vil nægte at fraflytte huset.
    Kan jeg uden problemer forlænge lejekontrakten med fx 1 år i håb om at hun når at få arbejde, så de kan købe huset?

    På forhånd tak for hjælpen 🙂

    Mange hilsner
    Karin

  • Hej Christina.
    Nu har jeg læst flere steder at man skal opgive sin nye adresse til sin udlejer, senest otte dage inden man flytter. Der står bare ingen steder hvorfor og hvad der sker hvis man ikke gør. Kan du svare på det ?
    Jeg er udlejer og har aldrig modtaget adresser fra dem der er fraflyttet lejemålene.
    Venlig hilsen
    Lillen.

  • Hej Christina,
    Er der noget i den nye lejelov, der ændrer på bytte, således at en andelshaver kan bytte med en lejer? Evt. lave en fremleje som alternativ til køb af andelen?
    Hilsen
    Klaus

  • Hej Christina,

    Jeg står til at overtage en lejlighed fra 1. August, men min udlejer har udfyldt den gamle kontrakt. Er det mit eller udlejers ansvar? De nye love er vel gældende lige meget, hvad kontrakten siger?

    Jeg vil meget gerne vide det i forhold til om jeg burde oplyse min udlejer om det.

    På forhånd tak

  • Hej Christina
    Hvis man ønsker at fremleje en ejerlejlighed i en tidsbegrænset periode, kunne man så ikke – samtidig med underskrivelse af lejekontrakten – få lejeren til at underskrive sin egen opsigelse, så at sige, til en given dato, f eks et år frem.
    På den måde er man vel sikret mod et lejeren forlanger at blive boende….
    Mvh
    Kristoffer

  • Hej Christina
    Jeg vil gerne leje min ejerlejlighed ud er det rigtigt forstået at det er ligegyldigt med lejeperioden så længe det er noteret i lejeaftalen *11 at det er en ejerlejlighed og at den skal kunne benyttes af udlejer igen efter 12 måneders opsigelse? Altså man kan leje den ud i flere end 2 år og ikke være strandet med en uopsigelig lejer?. Og gælder dette kun hvis man har beboet lejligheden inden man udlejer og f.eks mellem 2 lejere
    Mvh
    Simon

  • Hej Christina,

    Jeg har fremlejet en ejerlejlighed, som vi selv har boet i. Min nuværende lejer ønsker nu at forlænge lejeperioden ud over de 2 år. Men det vil jo stille mig væsentlig ringere ift. at skulle udskifte lejere eller flytte ind i boligen igen?

    Vi forestiller os på et tidspunkt at flytte tilbage i lejligheden, men det vil først være om en årrække, så hvorledes skal vi lave/formulere en ny lejekontrakt uden at “miste” rådighedsretten over vores egen lejlighed?

    Håber det giver mening :o)

    Lars

  • Hej.
    Jeg tænker på om der er en begrænsning for hvor mange gange man kan forlænge sin lejer? Vi skal leje en andelsbolig (det er blevet godkendt, men vi har ikke modtaget kntrakt endnu) Hun oplyser os at hun som sådan er ligeglad med, hvor længe vi bor der, men at administrationen vidst sætter den til 1 år og så “kan vi bare forlænge”? Men jeg kom til at tænke på om der kan være nogle regler der gør at det ikke er fordelagtigt for lejer, administration eller andelshaver at forlænge en lejer flere gange? Jeg går selvfølgelig og er bange for at de pludselig ikke vil forlænge os alligevel af juridiske årsager. Hun har selv boet i lejligheden indtil vi overtager.

  • Hej Christina.
    Jeg håber du kan give mig et godt råd.
    Jeg har udlejet et hus på en tidsbegrænset lejekontrakt på 1 år, da huset er sat til salg. Det er skrevet i lejekontrakten, under paragraf 11, og lejer har skrevet under på det. Jeg har aldrig selv boet i huset.
    Nu, en måned før lejekontrakt udløber, har lejer valgt at stoppe med at betale sin husleje.
    Jeg har skrevet rykkere pr sms og post men ingen reaktion. Hvis lejer ikke flytter frivilligt når lejekontrakt udløber, hvordan får jeg så lejeren ud?

  • Hej Christina,

    Jeg får brugt mit gamle helt traditionelle uisolerede sommerhus, som jeg har haft i 10 år, for lidt.Det er heller ikke salgbart pt i markedet.
    Der er flere der vil leje det helårs.De er bekendt med at de ikke må have helårsadresse i sommerhuset.
    1)Hvad skal jeg være opmærksom på juridisk i et sådant udlejningsforhold? Hvad anbefaler du at jeg ihvertfald skriver ind i lejekontrakten?Hvordan med opsigelse hvis huset igen bliver salgbart?

    2) Du skriver at lejeloven ikke længere gælder for sommerhuse.Hvad betyder det i praksis ved langtidsudlejning af sommerhuset?Stikord:Ind-og fraflytningsrapporter, krav om istandsættelse ved fraflytning, mm

    mvh
    Michael P.

  • Hej Christina

    Har et hus som jeg selv har boet i for en del år siden, men har nu brugt det til at leje ud (4 lejemål) i alt. Har nu opsagt lejer med 1 års varsel, da jeg selv vil bruge det privat.
    Men vil nu egentlig gerne sælge det. Hvor længe skal jeg bo i huset for at sælge det eller kan jeg sælge det med det samme?

    Udlejer vil ikke flytte, da hun har fundet ud af at jeg gerne vil sælge det.

    Har en mulig køber – som gerne vil beholde hende som lejer – men han vil gerne lave nye lejekontrakter – kan han lovligt bede om dette? Og han vil også gerne have et nyt indskud til lejligheden. Kan han også bede om dette?

    Dette er et af hans betingelser for købet af huset – så vil høre om jeg/vi har ret til at bede lejer om dette?

    Kan jeg opsige lejer på nogen anden måde end hvis jeg selv flytter ind i huset?

    Mvh Christina

  • Hej Christina. Jeg er flyttet i lejlighed pr 1/9 og har underskrevet kontrakt A8 dateret 1/9 2015 Der står under særlige vilkår at huslejen vil stige 3% hvert år uden yderligere varsel.
    Er først i dag blevet kendt med den nye lejelov.
    Så vidt jeg kan forstå er det ugyldigt?

    Hvad gør jeg?
    Skal der laves ny kontrakt eller hvordan skal jeg forholde mig.?

    Mvh Trine Pedersen.

  • Hej Christina

    Min kæreste og jeg skal 1/10 flytte ind i vores nye ‘drømmelejlighed’ lejligheden har været til salg i flere år og nu tog udlejer changen og lejet den ud istedet for da de selv har bygget nyt hus. Nu er der å 17 dage til vi skal flytte og vores nuværende lejlighed er selvfølelig også opsagt pr 1/10, vores nye udlejet ringede til os i sidste uge og fortælte at han har fået et bud på han lejlighed og nu overvejet at sælge den. Hvordan er reglerne hvis han nu får den solgt? Hvis den nye ejer selv vægler at flytte ind så har vi 1 år til at finde noget andet eller?

    Hilsen Camilla & Thomas

  • Hej Christina,

    jeg vil gerne købe et lejlighed til mit barn, som er stadig i skole og har nogle år før han flytte i den, derfor vil jeg leje den ud i nogle år. For at undgå uheldige situationer med evig lejer vil det hjælpe mig at leje det ud gennem et udeijnigsfirma?

  • Hej Christina,

    Hvordan er det med nettoprisindeksregulerede huslejestigning, skal de varsles, eller er det nok at skrive i lejekontrakten hvordan og hvornår de beregnes, og fra hvilken måned den nye leje gælder?

    Hilsen,

    Mikkel

  • Hej Christina
    jeg ejer en lejlighed i KBH som min datter fraflytter efter 8 års leje. Jeg selv bor i provinsen og har ikke beboet lejligheden selv (forældrekøb). Jeg skal flytte ind i lejligheden i 2018 når jeg går på pension. Kan jeg leje den ud tidsbegrænset til 2018 og så være sikker på at lejer fraflytter?
    Og hvilke regler skal jeg være opmærksom på?
    mvh
    Ole

    • Hej Ole

      Nej, det kan der desværre ikke gives nogen garantier om. Hvis din lejer ikke vil fraflytte i 2018, så afgøres det ved en domstol, hvorvidt din begrundelse er væsentlig nok. Hvis en dommer ikke mener, at din begrundelse er gyldig, så tilsidesættes tidsbegræsningen og den almindelige lejelov gælder. Det betyder, at du ikke kan opsige lejer, da du ikke har boet i ejerlejligheden inden udlejningen.

  • hej Christina!
    jeg ha nu bode i min lejlighed i 3 år og da jeg fik kontrakten stod der at den vil stige med 100 kr være år i husleje i 5 år. jeg kan ikke lige huske hvorfor den stige med 100kr hvert år men er det lovligt med den ny lov eller gælde det ikke for en gammel kontrakt ?

    • Hej Michael

      Du hører under den gamle lejelov. Det er en trappeleje-stigning, der er sat ind for at følge den generelle stigning i priserne.

      I en lejekontrakt indgået efter den 1.7.2015 sker huslejestigning efter nettoprisindeks. Men din lejekontrakt er jo underskrevet før denne dato, hvorfor trappeleje er måden at lade huslejen stige på.

  • Hej Christina,

    Jeg har haft fremlejet min andelslejlighed for 1 år pr. 1/11-2014 – med mulighed for forlængelse.
    Nu bliver den så forlænget pr. 1/11-2015 med 1 år til samme lejer.

    Hvordan er jeg stillet i forhold til istandsættelse? Jeg har i den første kontrakt skrevet, at den skal leveres tilbage i samme stand, som ved indflytningstidspunktet, som var nymalet og både køkken og bad fremstod som nyt. (Jeg har billeder af begge dele)

    Ændrer de krav sig så, når jeg laver en forlængelse af kontrakten?

    Jeg ser frem til at høre fra dig.

  • Hej Christina,

    vi har købt et hus, som vi ønsker at leje ud, indtil vi selv skal flytte i det. Pt. bor vi i et andet hus, som er sat til salg. Når det er solgt, ønsker vi hurtigst muligt at kunne flytte ind i det nye hus. Så vidt jeg forstår, skal der være en gyldig grund til at tidsbegrænset udlejning bliver godkendt. Vil ovenstående være gyldig grund? Hvis ja, hvor kort tid og hvor mange gange må man leje ud tidsbegrænset? Jeg forestiller mig 6-12 mdr. ad gangen.

    På forhånd tak.
    Claus Humlum

    • Kære Claus

      Der findes desværre ikke et simpelt ja eller nej til, om din begrundelse er god nok til en tidsbegrænsning.

      Jeg vil meget gerne tage en snak med jer på telefonen om mulighederne. I kan ringe på 51886000.

  • Hej Christina

    Vi bor lige nu til leje i et hus og vores udlejer har valgt at sælge og ved at vi normalt ville have 1 års opsigelse når den nye ejer har købt huset.
    Men nu er det sådan at de har solgt til deres søn og nu prøver de om de kan få os ud på 3 mdr fordi ellers kan sønnen ikke købe, fordi han ikke kan komme igang med renovation.
    nu er det jeg tænker vi får jo en ny lejekontrakt, hvilke regler glæder så for os med opsigelse, istandsættelse og når man ved at han stort set river alt ned efter overtagelse.
    Noget som ikke lige høre under den nye lejelov, men må de rende her hver dag fra kl 16:30 til ca 20 og bruge “min” strøm når jeg selv betaler. de sætter store arbejdslamper op for at kunne se i mørket. de kommer ligeledes i weekender og har både venner og svigerfamilie renden og gå og kigge ind ad vinduer.
    glæder mig til at høre fra dig

  • Hej Christina

    Jeg vil høre dig, hvordan jeg skal forholde sig mht at udleje min andelslejlghed i 5 -6 mdr, mens jeg er på studieophold i udlandet. Kan jeg bare aftale et tidsbegrænset lejemål? Altså er studieophold gyldig grund? Eller skal jeg nøjes med at leje en del af min lejlighed ud?

  • Hej christina.vi er fra flyttet et rækkehus,er et helt nyt byggeri.vi har boet i lejemålet i 5 mdr.Det er ligeså fint da vi flyttede som da vi flyttede ind.Det sagde udlejer også at her var der ikke noget at komme efter.Nu har han taget for for afslibning,lak og afvaskning af gulve????er der en paragraf på det.mvh kate

    • Hej Kate

      Det kommer an på, om I har indgået aftalen før eller efter den 1.7.2015

      Er det før, og har udlejer krydset af i § 7, at lejemålet er nyistandsat og ligeledes skal istandsættes, så er svaret ja.

      Er det efter, så er svaret højst tænkeligt nej. Alt efter hvor meget I har nået at slide gulvet.

  • Hej Christina

    Når man bor og ejer en andelsbolig skal man så have en lejekontrakt.
    Jeg bor i en lille forening og det er kun os der har boet her i mange år der har lejekontrakt, tænker der måske er sket en forglemmelse inden for de sidste 5 – 7 år ved skift af andelshaver.
    På forhånd tak.

  • Hejsa. Vil godt vide hvad der sker med udlejer, hvis han opsiger os fra en ikke tidsbegrænsede lejekontrakt, med den begrundelse at han selv vil bruge/bo i ejendommen, og han så IKKE bor den efter at vi er flyttet

  • Hej Christina

    Hvis jeg d.d. fraflytter mit lejemål , som er indgået under den historiske lejelov, er det så den gældende lejelovs § 98 stk. 3 om flyttesyn der er gældende, eller den tidligere hvor det er afhængigt af om flyttesyn er aftalt i lejekontrakten.

    Hilsen Dan

  • Hej.
    Har hørt noget om at udlejer ikke længere kan kræve at det er fagfolk der fx maler lejlighed ved fraflytning, er dette korrekt?
    Selvfølgelig skal der bruges maling efter deres krav fx farvekort og en ordentlig maling.

    Håber du kan hjælpe. På forhånd tak.
    Kristina

  • Ved lejemål indgået og indflyttet før den nye lejelov, skal der ved fraflytning så afholdes udflyttersyn når man ville fraflytte

  • Hej Christina,

    Jeg er bosat i udlandet pga. mit arbejde og har min ejerbolig (som jeg boede i foer jeg flyttede til udlandet) udlejet paa en tidsbegraenset 2-aars kontrakt med udloeb den 31. juli 2016. Kan jeg udleje boligen til den samme lejer for en ny tidsbegraenset periode paa 2 aar? Eller vil det goere det vanskeligt at komme af med lejeren igen, naar kontrakten udloeber?

    mvh
    Steen

    • Hej Steen

      Forlængelse af lejekontrakt er lidt af en gråzone. Men så længe din begrundelse for tidsbegrænsning er gyldig i første omgang, og det fortsat er den samme begrundelse, kan du muligvis forlænge.

  • Hej Kristina

    Jeg sidder i den situation, at jeg har skrevet under på en lejekontrakt, som er tidsbegrænset på 2 år (der er ikke angivet nogen grund i kontrakt, hvorfor den er begrænset, og udlejer nåede ikke at bo i lejeligheden inden, jeg flyttede ind).

    Havde en aftale med udlejer om, at lejekontrakten skulle fornyes, når den var ved at udløbe, udlejer er desværre afgået ved døden inden, vi nåede det, nu er det så hans børn, der står for boet, de ønsker så ikke, at forlænge.

    Spørgsmålet er så, om de egentligt er i deres ret til at opsige kontrakten når:
    – Han ikke nåede at bo i lejeligheden, efter han købte den.
    – Der er ikke angivet grund, til tidsbegrænsning i lejekontrakten.
    – Lejeperioden løber startede i April 2014, så gammel lejelov.

    Hvis de ikke er i deres ret, hvem skal jeg så tage kontakt til??
    – Udlejer
    – huslejenævnet
    – Boligretten

    Håber du kan hjælpe. På forhånd tak.

    Med venlig hilsen
    Morten Stampe
    Odense

    • Hej Morten

      Det hele afhænger af din udlejers begrundelse for tidsbegrænsning, da han lejede ud. Der er ikke nogen krav til, at han skulle skrive begrundelsen for tidsbegrænsning i lejekontrakt.

      Udlejer har ret til at leje ud tidsbegrænset, selvom han ikke har beboet lejligheden inden udlejning.

      Det er altså afhængigt af hvad hans begrundelse for tidsbegrænsning var den dag, han lejede ud til dig.

      Hvis du vil gå videre med sagen, så skal du få hjælp af en advokat eller fx LLO.

  • Hej Christina

    Først og fremmest vil jeg rose din blog! Hold nu op hvor er der meget nyttigt info. Jeg har læst samtlige indlæg og er blevet væsentligt klogere på mange punkter! Du er skarp!

    Jeg skriver jo til dig fordi jeg har et par spørgsmål, jeg håber du kan og vil svare på.

    Jeg står i den situation at jeg er i overvejlserne om at købe et hus. Huset er beliggende i Århus N, med ca. 2-4 km til både universitet og handelshøjskolen.

    For at det skal være muligt for mig kræver det at jeg udlejer nogle værelser ud.

    Huset er indrettet så der vil være muligt for mig at udleje 3 værelser af fornuftig størrelse.

    Huset vil efter overtagelse være totalistandsat.

    Spørgsmålet går på hvor meget man må tage for et værelse pr måned. Jeg ved området er attraktivt. Og jeg høre nærmest dagligt om unge mennesker der betaler mellem 3000-5000 kr for et værelse. i området. Jeg har en kammerat der lejede 2 værelser ud på 10m2 hver. Han får 3500 pr måned. Og da han lavede opslaget på facebook fik han 100 beskeder på under en time. Det siger lidt om markedet.

    Hvis man nu siger jeg lejer 3 værelser ud på mellem 12-16m2, vil de kunne tage mig i klagenævnet for husleje når der er tale om værelser?

    Ved du evt. hvor jeg kan læse en del om værelsesudlejning? jeg synes jeg har svært ved at finde noget decideret på dette område og ikke på lejligheder.

    Jeg håber du vil give dig tid til at svare på mine spørgsmål.

    Mvh Thomas

    • Kære Thomas

      Tak for de rosende ord – det er dejligt når mine opslag kan bruges.

      I dit tilfælde vil jeg anbefale at få en forhåndsgodkendelse af huslejen fra huslejenævnet. Det koster 500 kr efter vedtagelsen af den nye lejelov.
      Så er du sikker på, at du fra starten får sat en husleje, som huslejenævnet vil godkende.

  • HEJ Christina
    To spørgsmål.
    1. Når man fastætter en husleje for f.eks. at leje ud til ens søn eller datter, så vil man jo gerne sætte den så tilpas gunstigt for ens barn som muligt. Men så ved jeg,, at skattevæsenet måske kan sige, at man har sat huslejen for lav. Hvordan kan man få sat en korrekt husleje som skattevæsenet ville kunne accepterer? Er det huslejenævnte man så går til? Findes der en gennemsnitspris pr. kvm man kan bruge som tommelfingerregel i f.eks. Viby 8260.
    Det andet spørgsmål. En ejerforening jeg kender arbejder ud fra standardvedtægterne. Af disse fremgår § 16. Udlejning
    Ved udlejning af en ejerlejlighed til beboelse i sin helhed eller til erhverv, skal medlemmet senest samtidig med lejeforholdets begyndelse sende en kopi af lejekontrakten til bestyrelsens formand.

    Er der nogen forklaring på hvorfor formanden skal se en sådan kopi?

    mvh Lasse

    • Hej Lasse

      Det er en rigtig god ide at få en forhåndsgodkendelse fra huslejenævnet til brug for at dokumentation over for SKAT.
      Huslejen er normalt meget lav i forhold til markedsleje og derfor god at benytte over for ens børn.

      Det er en rigtig god ide, at formanden skal se lejekontrakten igennem inden udlejningen finder sted for at forhindre, at der lejes ud på uopsigelig lejekontrakt. Hvis en stor del af beboerne lejer ud på denne måde, så ændrer ejendommen karakter, idet der så vil være flere lejere end ejere.

  • Hej Christina
    Jeg har et spørgsmål.
    I en årrække har jeg udlejet en lejlighed og kontrakten er skrevet på typeformular A, 8. udg.
    Når der nu er kommet en ny udgave af typeformular, er det så nødvendigt at jeg laver en ny enslydende kontrakt med lejer på den nye formularudgave eller er det uden praktisk betydning.

    Med venlig hilsen
    Hanne

    • Hej Hanne

      Når din udlejning er begyndt, inden den nye lejelov trådte i kraft, skal din lejekontrakt ikke skrives på den nye lejekontrakt skabelon. Du skal altså ikke ændre din lejekontrakt, hver gang der kommer nye regler i lejeloven. Din udlejning følger de regler, som gjaldt, da lejekontrakten blev indgået.

  • Hej håber du vil svare på mit spørgsmål
    min mand og jeg ejer en nedlagt landejendom hvor vi har udlejet stuehuset nuværende lejer har boet der i knap to år nu. Vi ønsker nu at selv flytte ind i dette hus når vi har solgt den ejendom vi bor på nu ,
    Vi har ved udlejning af ejendommen lavet en standart lejekontrakt typeformular A,8 udgave med 3 måneder gensidigt opsigelse
    Ejendommen har kun vært brugt til udlejning i mens vi har ejet den og vi har aldrig selv beboet den .
    Hvordan er vi stillet med venlig hilsen

    • Hej Brita

      I kan ikke have 3 måneders opsigelse jf lejeloven. Kun 1 års opsigelse til eget brug. Da jeres udlejning er begyndt før den ny lejelov trådte i kraft, kan I risikere, at der skal tages hensyn til, hvorvidt opsigelsen er gyldig. Det gøres ud fra en betragtning om, hvor længe lejer har boet i lejemålet, om lejer kan finde en tilsvarende bolig i området osv. Dette er selvfølgelig kun aktuelt, hvis jeres lejer gør indsigelse over jeres opsigelse.

  • Hej

    Hvis man har ejet og boet 17 år i et hus må man så leje det ud i to lejemål, hvor kan jeg evt. Finde informationer omkring dette?

    Torben

    • Hej Torben

      Ja, du må gerne leje din bolig ud.

      Det kan dog være en god ide at tage fat i din kommune (teknisk afdeling) omkring udlejning af flere boliger. Så du ikke risikerer, at din bolig skifter status fra enfamilieejendom til flerfamilieejendom.

  • hej christina

    jeg har ejet mit hus i 7 år. Vil gerne leje mit hus ud i en periode, men er det rigtig forstået at det kan man ikke??

    hilsen Henriette

    • Hej Henriette

      Det er ikke korrekt forstået.

      Du kan sagtens leje dit hus ud.

      Der er 2 muligheder.

      Du kan udleje tidsubegrænset, hvor du kan opsige din lejer med 1 års varsel til eget brug.

      Eller du kan udleje tidsbegrænset i en periode, hvor du behøver en gyldig begrundelse for din udlejning – fx udstationering. Her udløber lejekontrakten automatisk til den dato, I har skrevet ind i jeres lejekontrakt.

  • Hej Christina

    Først tak for mange gode informationer, men er dog lidt forvirret så her nogle spørgsmål, jeg søger svar på.

    Boet til leje siden 2011 under typeformular A 8, derfor var min udlejer rigtig godt træt af at han ikke kunne opsige mit lejemål, der bliver 4 juni 2014 lavet en forlængelse i henhold til samtale til og med 1 juli 2016.
    Altså står der ingen årsag andet end henvisning til en samtale – denne har jeg underskrevet.
    Ophører mine rettigheder i henhold til lejeloven?
    Er forlængelsen gyldighed rets mæssigt korrekt?
    Lejligheden er sat til salg – ejer har aldrig selv boet i ejerlejligheden.

    2. på lejekontrakten under § 7 lejemålets stand står nyistandsat – afleveres nyistandsat.
    Der vil ved lejeforholdets indgåelse efter fælles besigtigelse af det lejede udarbejdes en rapport – samt ved flytning.
    Min udlejer har kun denne bolig til udlejning : Er det lovmæssigt rigtigt korrekt at udlejer kan udrette en rapport uden lejers tilstedeværelse ? efter den nye lov 2015 trods min er den gamle fra 2001.

    Efter hvad jeg selv er kommet frem til efter at have gennemgået spørgsmålene på denne side er at, jeg må være under den gamle lejelov?

    Udlejer har sagt op til flere gange, at lejligheden stod rigtig pænt samt rimelig nymalet.
    Nu vil han lave en mundtlig aftale at jeg kan få 4.000,- tilbage og ikke de 12.400 samt at vand/varme regnskab vil ikke blive opgjort på grund af at det er vanskeligt med det halve år i regnskabet.

    Jeg har afleveret nøglerne til boligen den 15 juni som jeg fik mail om ´trods det ikke er påført i lejekontrakten.

    Håber inderligt at du kan hjælpe mig, har brugt mange dage på nettet om lejeloven, det er en jungel at finde ud af.

    Med venlig hilsen
    Jonna Nielsen

    • Kære Jonna

      Det er den “gale” lejelov, du hører under. Det betyder, at medmindre din udlejer ejer mere end denne bolig, han lejer ud (udover den han bor i), så er der ingen krav til fraflytningsrapport. Han kan i princippet derfor godt selv lave en rapport til sig selv.

      Uanset om det er den nye eller den gamle lov, har din udlejer ikke mulighed for opsigelse af lejemålet, når det er en ejerlejlighed han ikke har beboet inden udlejningen. Men jeg læser det som, at du har en tidsbegrænset lejekontrakt, som ikke skal opsiges, men i stedet afhænger af udlejers personlige begrundelse.

      I din lejekontrakt § 7 fremgår det, om lejemålet er nyistandsat ved din indflytning, og om det også skal nyistandsættes ved fraflytning. Hvis ikke der er krydset af i disse felter, skal du som udgangspunkt have hele dit depositum retur, medmindre du har ødelagt noget/lavet skade på lejemålet.

      Vand og varmeregnskab skal opgøres også selvom det er midt i året.

      Håber at det var svar på dine spørgsmål?

  • Kære Christina.
    Først og fremmest vil jeg takke dig for dine gode informationer.
    Jeg bor en en to-værelses lejelejlighed. Jeg har lejet et værelse ud 1.juli 2016. Der er lavet en alm. lejekontrakt (LEJEKONTRAKT for beboelse). Den er dog lejet ud indtil den opsiges.
    Jeg bor selv i det andet værelse. Jeg står i den situation, at jeg ønsker at bruge lejligheden og ønsker derfor at opsige lejeren med 1 måneds varsel.
    – Er det loveligt at jeg opsiger lejeren kun af den grund at jeg ønsker at bruge lejligheden?
    -Er en måneds varsel fra 1. December 2016 til og den 31. December 2016 loveligt?
    -Skal der i den skriftlig opsigelse fremgå, at lejeren er informeret om ret til muligheden for at klage de næste 6 uger.? (eller har lejeren overhovedet ret til at klage over opsigelsen af udlejeren)?

    • Hej Sara

      Så længe du lejer et værelse ud i din egen bolig, mens du selv bor der, kan du frit opsige din lejer med 1 måneds varsel uden begrundelse.
      Hvis du opsiger inden udgangen af november, er lejemålet til fraflytning senest den 1.1.

  • Hej Christina

    Min kæreste har en gård til leje.
    Lejeren flyttede ind 1/6-2016
    Dvs efter den nye lov trådte i kraft.

    Desværre er der ikke lavet nogle aftaler om huslejestigning.
    Så en evt huslejeregulering, skal følges efter nettoprisindekset.

    Men, er det lovligt at lave en stigning?

    Huset er vurderet til 1,1 mill kr.
    Den reelle husleje nu ligger på 4200 kr md (6500 incl forbrug)

    Hvor meget må der laves en stigning på?
    Og hvor ofte? ( md eller år)

    Hvor lang en frist, skal lejeren have?

    Jeg har kikket på div §, men kan ikke finde noget relevant, ej heller selve indekset.
    Håber at du kan hjælp os.

    Venligst
    Bettina

    • Hej Bettina

      Du skulle havde skrevet ind i lejekontrakten, at der kunne ske stigning efter nettoprisindekset. Har du ikke det, så er det kun, hvis skatter og afgifter stiger, du kan lave huslejestigning.

  • Den 15 februar 2015 fremlejede jeg en lejlighed. En lejlighed som jeg har været meget glad for. Min udlejer har skrevet til ejendomskontoret at han selv bor der og at jeg kun lejer 1 værelse. Men det er der ikke rigtighed i. Jeg har boet alene i hele lejligheden fra 15.02-2015 har kvitteringer på alt.
    Nu vil han gerne have sin lejlighed tilbage og bliver opsagt 31.01.2017 med 3 mdr varsel. Da vi lavede kontrakten stod der jeg kunne opsiges på 3 mdr.
    Hvad er retmæssigt rigtigt.
    Hej fra Ingelise

    • Kære Ingelise

      Det er svært for mig at give dig et ordentlig svar. For det afhænger en del af bla. din lejekontrakt. Hvis du kan bevise, at du har lejet hele lejemålet, kan du forsøge at gå videre med det til fx huslejenævnet.
      Hvis vi forholder os til, at du har lejet et værelse med fælles køkken og bad, og du har betalt herefter, men din udlejer blot ikke har benyttet sin del særlig meget, så har han retten til at opsige dig med 3 måneders varsel jvf. jeres lejekontrakt.

      Det vil med andre ord være dig, der skal bevise, at det, der står i lejekontrakten, ikke svarer til virkeligheden.

  • Hej Christina,

    Du skriver i denne blog om den nye lejelov

    “Ændring 3: nu risikerer du ikke lige så nemt en evighedslejer
    Når du udlejer en ejerlejlighed efter den gamle lejelov, så skal du virkelig passe på! Du kan nemlig ikke komme af med din lejer igen, hvis du ikke selv har boet i lejligheden lige inden, du lejer ud.
    Ikke nok med, at din lejer kan blive boende, så længe han har lyst. Han kan også bytte lejemålet væk, så en anden lejer overtager. Og du har ikke noget at skulle have sagt. Men du kan jo prøve at sælge din belejrede lejlighed med lejer. Forvent dog et KRAFTIGT nedslag i salgsprisen.
    Sådan er det fortsat med den nye lejelov!”

    Jeg mener ikke, du har (helt) ret. Ifølge paragraf 82 kan man som udlejer opsige ejerbolig eller andelsbolig, hvis man selv agter at bebo lejligheden, og man ejede lejligheden eller andelen på tidspunktet for lejeaftalens indgåelse, samtidig med, at man på tidspunktet for opsigelsen ikke ejer andre udlejede ejerboliger eller andelsboliger.

    Paragraf 82 vil vel gælde for de fleste private udlejere af en ejerlejlighed – i modsætning til mere professionelle udlejere, der vel typisk ejer og udlejer flere lejligheder på samme tid. Paragraf 83 har – som du beskriver – yderligere begrænsninger til paragraf 82 – men med formuleringen i lejeloven, kan jeg ikke se andet end, at paragraf 83 kun træder i kraft, hvis paragraf 82 ikke er dækkende for udlejers situation og lejeforholdet?

    Mvh.
    Lotte

    • Kære Lotte

      Du skal have ret til at være uenig. Men du er nødsaget til at læse § 84 litra d) for at få svaret på dit spørgsmål, bemærk sidste linie.

      “§ 84. I opsigelsesretten efter § 83, stk. 1, litra a, gælder følgende begrænsninger:

      d) Er det lejede en ejerlejlighed, omfattes lejeforholdet kun af opsigelsesretten, hvis lejemålet er indgået efter ejendommens opdeling i ejerlejligheder. Er lejeaftalen indgået den 1. januar 1980 eller senere, omfattes lejeforholdet kun af opsigelsesretten, hvis betingelserne i 1. pkt. er opfyldt, og hvis lejeren ved lejeforholdets begyndelse var gjort bekendt med, at det lejede er en ejerlejlighed, og at opsigelse kan ske efter § 83, stk. 1, litra a. Er lejeaftalen indgået den 1. juli 1986 eller senere, omfattes lejeforholdet kun af opsigelsesretten, hvis betingelserne i 1. og 2. pkt. er opfyldt og udlejeren tidligere har beboet lejligheden.”

  • Emne: tidsbegrænset leje – mulighed for at blive uopsigelig/evigheds lejere?
    —————————————————————————————————–
    Hej Christina
    Super spændene blog, håber du kan gøre mig klogere på vores boligsituation.

    Vi bor 4 til leje (tidsbegrænset i 2 år fra 01.04.16 – 31.03.2018). Det er kun mit navn og selvfølgelig kun mig der har underskrevet kontrakten, samt udlejer.

    Vi kunne altså godt tænke os at blive boende efter kontraktens udløb (relevant info kommer under spørgsmålene):

    1. Vil du mene i vores tilfælde at den tidsbegrænset leje vil kunne tilsidesættes i retten?

    2. Hvornår vil du mene, vi senest bør tage i retshjælpen, for ikke at miste retten for anlægge sag?

    Info:
    1. Ejendom blev solgt i august 2016 – skødedato 10-08-2016

    2. Tidligere udlejer (hvis navn der fremgår på kontrakten), boede ikke selv i lejligheden inden.

    3. Der er sat x i “lejelejlighed”, samt “fremleje” i kontrakten – meget mærkeligt, da jeg lejer direkte af udlejer og dermed i princippet fremlejer til mine tre roomies. I mine øjne burde der være sat “x” i ejerlejlighed? – virker suspekt.

    4. Ingen begrundelse for tidsbegrænsningen, der står følgende i paragraf 11: “Nærværende lejeaftale er tidsbegrænset i 2 år indtil 31/03-2018, hvor lejeforholdet ophører uden yderligere varsel.”

    5. Jeg har læst “Lejers krav på at få tidsbegrænsningen tilsidesat kan bortfalde ved passivitet, såfremt lejer først i sidste øjeblik før udløbet af tidsbegrænsningen anlægger retssag mod udlejer.” – fra dk.delacour.dk

    Mvh. Sofie

    • Kære Sofie

      Du har stillet mange spørgsmål. Jeg vil forsøge at besvare dem så godt som muligt.

      Først og fremmest vil jeg sige, at jeg personligt ikke er tilhænger af, at man indgår en skriftlig aftale og så løber fra den efterfølgende. Også selvom lejeloven giver mulighed for det i en tidsbegrænset lejekontrakt. Min erfaring er, at de fleste private udlejere ikke forsøger at snyde lejerne, men blot er uvidende om regler, som på ingen måde gavner udlejer.

      Men til dine spørgsmål:
      Jeg kan ikke svare dig på, om I kan få tilsidesat tidsbegrænsningen, da jeg ikke kender udlejers begrundelse for at leje ud. Der er ingen pligt til, at det fremgår af lejekontrakten.

      Du har ret i, at der er en fejl i § 1 omkring afkrydsning. Det lyder nu som om, at det blot er en fejl fra en uvidende udlejer, som tror, at det er et fremlejeforhold i stedet for en tidsbegrænset lejekontrakt.

      For at give såvel udlejer som jer selv en fair chance, ville jeg råde dig til under alle omstændigheder at gå i gang med “sagen” i god tid.

  • Hejsa

    Faldt lige over din blog, må sige du gør en godt stykke arbejde.
    Jeg selv er blevet noget klogere og ved jeg skal passe på 🙂
    Min mand og jeg købte et hus for år tilbage og lejet det ud til vores datter og hende 2 små børn, nu er hun så heldig at have fundet en sød mand og de har nu selv købt et fint hus. Vi har så snakket om at leje huset ud til en anden, men wow sikke en masse regler og bøvl det kan enden med. Heldigvis på en måde for lejerne så de ikkelige bliver smidt ud og kan stå på gaden uden tag over hovedet, men som udlejer skal man have tungen lige i munden for ikke at sidde med en lejer i flere år eller for altid.. Vi ville gerne have lejet vores hus ud i 2 år men nu er vi da i tvivl om vi synes det er en god ide 🙂 Vi har ikke lyst til at sælge det lige nu.
    VH Ea

    • Tak for de fine ord om bloggen. Jeg er glad for, at du har kunnet bruge den i dine overvejelser.

      Du har fuldstændig ret i, at man skal være ekstra opmærksom med en tidsbegrænset lejekontrakt. De fleste tror desværre stadigvæk, at deres udlejning er sikret, hvis blot de lejer ud i mindre end 2 år.

      Du skal være velkommen til at ringe til mig, hvis du har brug for en yderligere drøftelse, inden I tager den endelige beslutning.

  • Hej Christina,

    Det var dine forklaringer om de 6 nye regler der fik mig til at læse meget mere af det du har skrevet om forskellige problemstillinger for at hjælpe og vejlede folk, tak for det.
    Jeg vil også gerne spørge om noget, og på forhånd tak.
    Den 15-06-2014 købt jeg en lille lejlighed, og flytte ind dagen efter.
    Der boede jeg til den 20-08-2015, så lejede jeg den ud for 2 år til den 19-08-2017.

    I lejekontrakten skrev jeg bl.a. at begge parter har en 3 måneders opsigelses ret.
    Efter 1 år på grund af en forhøjelse af huslejen skrev jeg en anden lejekontrakt, som ligner den første, men glemte at skrive den 3 måneders opsigelses ret. Og den var fra 01-09-2016 til 31-09-2017. Imens bor jeg selv på et kolonihavehus som ikke er tilladt.
    Nu er der opstået skimmelsvamp på væggen i lejligheden bag ved et klædeskab på ca. 2 kvadret meter, og det er nok på grund af mishandling og ikke udluftning i lejligheden.

    Spørgsmålet er at, må jeg godt opsige lejeren på grund af denne mishandling, og fordi jeg selv har brug for at bo i min lejlighed?

    M.V.H. Mohsen

    • Hej Mohsen

      Uanset om du havde skrevet 3 måneders opsigelse i din lejekontrakt eller ej, ville dette ikke være gyldigt. Du kan kun opsige din lejer med 1 års varsel til eget brug. Og i en tidsbegrænset lejekontrakt ydermere kun hvis du har skrevet det ind i § 11.

      Skimmelsvamp er selvfølgelig ikke godt. Det skal der gøres noget ved hurtigst muligt. Så først skal du finde ud af, om skimmel skyldes lejers mangelfulde udluftning. Eller om der er andre problemer med ejendommen, som kan skyldes problemet. Har lejer ikke luftet ud, som man normalt ville gøre, og har lejer fx tørret tøj indendøre, så er det som udgangspunkt lejers udgift at få det fjernet. Er det på grund af andre forhold i ejendommen, skal du selvfølgelig betale. Uanset skal problemet afhjælpes hurtigst muligt.

  • Hej.

    Hvis man har brugt den gamle typeformular (8. udgave) og lejeperioden startede d. 1. juli 2015, hvad gælder så for i forhold til de nye regler om vedligeholdelse og trappeleje? Gælder de gamle regler, eller gælder de nye regler? Hvis de nye regler gælder, kan lejer så kræve at få en ny kontrakt hvor 9. udgave bruges?

    • Kære Jacob

      Det er tidspunktet for underskrift af lejekontrakt der er afgørende for, hvilken lejekontrakt skabelon I skulle benytte.

      Er lejekontrakten skrevet under inden 1.7.2015? Så er det helt korrekt med typeformular A. 8 – og dermed også de regler som blev benyttet på det tidspunkt. Reglerne omkring fraflytningsrapport er dog en undtagelse, hvis du som udlejer har mere end 2 boliger. Så vil den være pligtig og med reglerne herom, selvom jeres lejekontrakt er lavet under reglerne i den gamle lejelov.

+15
Share66