Lejeloven – 13 risikable myter om lejeloven du sikkert tror på

Når du ikke selv bruger din bolig, så er det oplagt at leje den ud. Det giver penge på bogen og hjælper din lejer med at få tag over hovedet – det er at udnytte resurserne.

Men du kan også let komme galt afsted. Særligt, hvis du tror på de mange udbredte myter om lejeloven.

Men hvad er det, jeg er bange for, at du har misforstået om lejeloven? I denne artikel bryder jeg de 13 mest udbredte myter ned én-for-én. Jeg fortæller dig også for hver af dem, hvad lejeloven faktisk siger.

Her er de:

Myte 1 om lejeloven: opsigelse af lejer kan gøres med 3 måneders varsel

Det er en udbredt myte, at du som udlejer kan opsige din lejer med 3 måneders varsel. Den er faktisk så udbredt, at måske flertallet af private udlejninger bruger denne ikke-eksisterende regel.

Det er sjældent tilfældet, at du kan opsige din lejer med 3 månedes varsel. Heller ikke, hvis du og din lejer aftaler det og skriver under på det i lejekontrakten. Som så meget andet ved lejeloven er heller ikke paragraf 82 om opsigelse af lejemål helt enkel.

Udlejer du et værelse uden eget køkken i din egen bolig? Så kan du faktisk opsige din lejer med 1 måneds varsel.

I langt de fleste tilfælde skal du give din lejer 1 års varsel, før han skal flytte ud. Som regel kræver det desuden, at du selv skal tilbage og bo i lejemålet, for at du kan opsige din lejer.

Udlejer du en ejerlejlighed? Så skal du passe ekstra på! Indtil den ny lejelov træder i kraft, så risikerer du slet ikke at kunne opsige din lejer. Jeg skriver en lille smule mere om denne regel her.

Har du et tidsbegrænset lejemål? Så kan du som udgangspunkt ikke opsige din lejer i hele den aftalte lejeperiode.

Betaler din lejer ikke husleje, eller misligholder jeres aftaler i kontrakten? så gælder der helt andre regler i lejeloven for opsigelse af lejer.

Myten om, at du kan opsige din lejer med 3 måneders varsel kommer oplagt af, at din lejer som udgangspunkt har 3 måneders opsigelse af lejemål. Du og din lejer kan dog aftale et andet opsigelsesvarsel for din lejer.

Vær opmærksom på, at du som udlejer ikke kan have et kortere opsigelsesvarsel end din lejer. Du kan fx ikke opsige din lejer med 1 års varsel, hvis du i lejekontrakten har gjort lejemålet uopsigeligt for din lejer i lejeperioden.

Myte 2 om lejeloven: fraflytning og krav til istandsættelse er subjektiv

Tiden omkring fraflytning er kompleks. Det er så at sige regnskabets time. Her skal du og din lejer finde ud af, om lejemålet er i den aftalte stand, og hvad din lejer skal betale for med sit depositum.

Det er IKKE et spørgsmål om, hvad du som udlejer synes er acceptabelt. Det er et spørgsmål om, hvad I har aftalt og dokumenteret.

Har du i din lejekontrakt for beboelse skrevet, at lejemålet var nyistandsat ved indflytning, og at det også skal være det, når lejer flytter, så står du stærkere som udlejer.

lejeloven fraflytning istandsættelse

Ellers er det særligt indflytningsrapport og fraflytningsrapport, der skal bruges til at understøtte dine krav til istandsættelse.

Og husk, at der ikke er krav til, at lejemålet skal være præcis samme stand som ved indflytning. Lejer kan fx godt efterlade lejemålet i andre farver, end da han flyttede ind. Medmindre du har skrevet i lejekontrakten, hvilke farver boligen skal være, når din lejer flytter.

Hvornår synes du, der er rent? Husker du nøjagtigt, hvor rent der var, da din lejer flyttede ind? Folk har meget forskellige opfattelser af, hvornår der er rent. Så hvem har ret? Du kan eventuelt bruge professionel rengøring ved indflytning og skrive i lejekontrakten, at der også skal bruges professionel rengøring ved fraflytning. Så må du tage den med rengøringsselskabet, hvis det ikke er godt nok.

Jeg oplever tit, at udlejer husker sin bolig lidt for rosenrødt, når lejer flytter. Du skal ikke snyde dig selv ved fraflytning, men prøv at være objektiv.

Myte 3 om lejeloven: depositum betaler lejer, samme dag han flytter ind

Det er sådan set ikke en myte, at lejer først betaler depositum, når han flytter ind. Hvis han overhovedet betaler noget. Det sker meget tit. Men det er absolut en myte, at det er en god idé.

Hvis din lejer først betaler depositum og forudbetalt leje, når han flytter ind – eller efter, så vil han være mere tilbøjelig til at løbe fra jeres aftale – også selvom han har skrevet under på lejekontrakten.

lejeloven depositum

Løber din lejer fra den underskrevne lejekontrakt, så må du trække den tabte husleje, indtil du finder en ny lejer, fra indbetalt depositum og forudbetalt leje. Har du ikke fået et depositum, så kan det være op ad bakke at få de penge hjem, som du har krav på.

Myte 4 om lejeloven: depositum tilbagebetaling sker samme dag lejer flytter ud

Ingen tvivl om, at det ville være lettere at være lejer, hvis han var sikker på at få sit depositum tilbage, når han flyttede. Hvis han så kunne tage sit indskud med sig over og betale sin nye udlejer, så ville han ikke have så mange penge ude.

Sådan er det bare ikke nødvendigvis!

Som udlejer har du 2 uger, efter din lejer er flyttet, til at finde ud af, hvad han skal betale for. Du kan jf lejeloven § 98 stk. 2 forlænge fristen til fx 4 uger, hvis du skriver det i din lejekontrakt.

Når du har givet lejer besked om, hvad han skal betale, så har du op til 4 uger til at finde ud af, hvor meget han skal betale. Har du ikke mulighed for at afregne forbruget til fx varme inden for den periode, så kan du tilmed tilbageholde et beløb, indtil forbruget er afregnet.

Er der udsigt til, at din flytteopgørelse gemmer på udgifter til din lejer? Så tro mig, at det er en rigtig dårlig idé at tilbagebetale depositum for senere at prøve at trække pengene ud af din lejer.

lejeloven depositum tilbagebetaling

Myte 5 om lejeloven: varmeregnskab afregnes, når lejer flytter

Mange udlejere tager for let på deres varmeregnskab. Enten tror de, at de kan vente med at opgøre regnskabet til lejer flytter, eller at de helt kan lade være.

Hvis ikke din lejer betaler for varmen direkte til varmeselskabet, så skal du afregne forbruget med din lejer årligt. I paragraf 5 i din lejekontrakt skal du skrive, hvornår varmeregnskabsåret begynder. Du har 3-4 måneder til at få afregnet med din lejer efter den dato. Og regnskabet skal dokumenteres over for din lejer.

Lejekontrakt paragraf 5 om varmeregnskab

Myte 6 om lejeloven: fremleje betyder, at det er tidsbegrænset lejemål

Fremleje betyder, at du lejer en bolig ud, som du ikke selv ejer. Derimod udlejer du, hvis du selv ejer din bolig.

De fleste regler er de samme, hvis du fremlejer eller udlejer. Men der er nuancer – herunder den berømte 2-årsregel, som jeg har skrevet om under myte 7 lige nedenfor. Så det er ikke ligegyldigt, om du fremlejer eller udlejer.

Mange tror, at det hedder fremleje, hvis du lejer ud i en begrænset periode. Det hedder tidsbegrænset lejemål og har sit eget omfattende sæt af regler i lejeloven.

Myte 7 om lejeloven: 2 år er grænsen for at leje ud tidsbegrænset

Hvis du bare lejer ud i mindre end 2 år, så kan du altid komme af med din lejer igen, ikke? Forkert! Endnu én af de sejlivede og farlige myter inden for boligudlejning.

Hvis du udlejer en bolig, du selv ejer, så er der ingen forskel i reglerne om opsigelse, hvad enten du lejer ud i 1, 2 eller fx 3 år. Du skal så overholde de strikse regler om tidsbegrænset lejemål. Her er det din begrundelse for at leje ud tidsbegrænset, som er vigtig for, at du kan komme af med din lejer igen – ikke længden af lejeperioden.

Myten er nok opstået, fordi du som regel kun må fremleje din bolig i maks 2 år, hvis du selv bor til leje i boligen og derved fremlejer.

Myte 8 om lejeloven: husleje må sættes, så jeg dækker mine udgifter

Lad mig lige slå fast: dine egne udgifter til din bolig har intet at gøre med, hvad du må tage i husleje.

Lejeloven er kompleks, når det kommer til fastsættelse af husleje. Hvad du må tage i husleje afhænger af, om lejemålet er i en såkaldt reguleret kommune, om din bolig er nyopført og om du udlejer et klubværelse.

Det er for omfattende at komme ind på disse regler her (det gør jeg i lejeguidens guide til lejekontrakt). Men jo større dit lejemål er, jo mere må du tage i husleje. Den tilladte husleje afhænger også af lejemålets stand såsom termovinduer eller nyt køkken og bad. Udsigt, stor have og andre herlighedsværdier har lille indflydelse på, hvad du må sætte lejen til.

lejeguiden guide til huslejestigning og huslejefastsættelse

Myte 9 om lejeloven: huslejestigning kan ikke ske i lejeperioden

Ligesom der er strikse regler for, hvad du må sætte huslejen til, så er der også strikse regler for, hvornår du må sætte huslejen op. Men der er flere muligheder.

Du kan indføre huslejestigning, hvis:

  • du har istandsat eller renoveret lejemålet fx hvis du sætter nye termovinduer i boligen.
  • dine skatter og afgifter er steget såsom ejendomsskat, afgift til renovation med videre.
  • du har skrevet trappeleje ind i din lejekontrakt. Med trappeleje kan du lade huslejen stige med et fast og aftalt beløb hver måned eller år. Der er selvfølgelig en række regler for, hvad beløbet må være. Med den ny lejelov er trappeleje ikke længere tilladt. I stedet kan du så bruge et såkaldt nettoprisindeks.

Jeg sagde ikke, at det er ligetil at hæve huslejen under lejeperioden, men det er muligt. Og særligt hvis du lejer ud over en længere periode, kan det godt svare sig at benytte sig af muligheden.

Myte 10 om lejeloven: husdyr i lejekontrakten dækker ikke alle slags husdyr

Jo! Sætter du bare kryds i “Ja” til husdyr i lejekontrakten, så har du sagt ja til meget mere end den lille kat, din lejer tog med sig, da han flyttede ind.

lejeloven husdyrhold

Tillad ikke dyr uden at skrive begrænsninger i paragraf 11 i lejekontrakten. Ellers står din dør pivåben for alle slags dyr – fra kæmpehunde, der hurtigt kan slide din bolig ned til fugleedderkopper, som kan slippe fri og gemme sig, til du flytter tilbage i boligen.

Myte 11 om lejeloven: paragraf 11 kan indeholde alle slags aftaler

Rigtig mange udlejere skriver en masse betingelser ind i paragraf 11 og får lejer til at skrive under. Det er heller ikke forbudt. Problemet er bare, at mange af betingelserne som regel er ugyldige ifølge lejeloven.

Lejeloven er nemlig en sværvægter, der tromler aftaleloven, hvis de konflikter.

Har du og din lejer allerede skrevet under på en lejekontrakt? Så skal du nok lige få tjekket dine betingelser i paragraf 11, hvis du vil være sikker på, at de er gyldige.

Har du ikke skrevet din lejekontrakt endnu? Så bliver jeg nødt til lige at gøre lidt reklame for lejeguidens lejekontrakt. Her får du en række eksempler på nyttige betingelser i paragraf 11, som selvfølgelig overholder lejeloven. Endnu bedre er selvfølgelig at få os eller en boligadvokat til at udarbejde den.

Myte 12 om lejeloven: lejekontrakt, den udfylder vi, når lejer flytter ind

Mange udlejere mener, at det er fint at vente med at udfylde og underskrive lejekontrakten, til den dag lejer flytter ind.

Der er flere grunde til, at det er en dårlig idé.

1. grund

Boligministeriets lejekontrakt formular er ikke en blanket, som du bare udfylder som var det en tilmelding til medlemskab i Super Brugsen. Lejekontrakten er et juridisk bindende dokument på lige fod med et testamente eller samejeroverenskomst. Særligt paragraf 11 kræver kendskab til lejeloven og dens faldgruber.

En god lejer og en solid lejekontrakt er de vigtigste ingredienser til at sikre din boligudlejning. Og den skal skrives færdig, inden din lejer flytter ind. Mange tror, at de kan tilføje aftaler i takt med, at der bliver brug for dem – det er egentlig en myte i sig selv.

Har du og din lejer skrevet under på en lejekontrakt med mangler? Så har din lejer så at sige magten. Hvis ikke han vil skrive under på nye aftaler, så skal I følge lejelovens almindelige regler. De er sjældent til fordel for dig som udlejer.

2. grund

Det gælder om at få underskrevet din lejekontrakt hurtigst muligt efter, du og din lejer har lavet en aftale. Ellers er det alt for let for din lejer at løbe fra aftalen.

Og husk på, at mange lejere ser sig selv som boligsøgende, indtil de har en lejekontrakt med din og deres egen underskrift. Forståeligt nok. For din lejer gælder det om at sikre sig, at han får et hjem – og gerne et godt af slagsen.

Så få nu skrevet den lejekontrakt!

Myte 13 om lejeloven: rykkergebyr kan jeg selv fastsætte

Jeg må tilstå, at jeg ikke ved, hvor udbredt denne myte er. Men jeg ved, at mange udlejere er i tvivl om reglerne for fastsættelse af rykkergebyr ved manglende betaling af husleje.

Er du også i tvivl om reglerne? Så lad os tage et kig på dem.

Det er sådan set meget enkelt. Du må tage et fast rykkergebyr, der ændres hvert år. Så for en gangs skyld skal vi ikke hive en masse komplicerede regler frem i lejeloven. Rykkergebyr 2015 er 275 kr.

Konklusion

Igennem mine mange års arbejde med boligudlejning, har jeg mødt betydeligt flere misforståelser af lejeloven, end der er paragraffer.

Misforståelserne og myterne bliver typisk dyrket blandt venner, kolleger og folk på diverse fora. De har ofte selv lejet ud og prøver bare at hjælpe. Men fordi de slap uskadt fra deres misforståelser, betyder desværre ikke, at du gør det.

Skal vi ikke begynde at aflive disse myter én-for-én, så du kan leje ud sikkert og uden overraskelser?

Var artiklen brugbar?

Så støt projektet. Klik nedenfor og del med dine venner og familie.

 

Ps. Skriv meget gerne en kommentar nedenfor. Jeg når dog kun at svare, når det gavner flest muligt. Resten bruger jeg som input til nye artikler.

Pps. Glem ikke at dele artiklen med et hurtigt klik herunder.

Kommentarer

  • Hej
    Jeg har været udstationeret i Norge som praktiserende læge og har haft mit hus til leje til samme lejer ad 2 omgange først fra 2009-2013 og igen i 3 år fra 2013.

    Jeg fik høre fra banken at jeg kan risikere at lejere ikke flytter ud efter endt perioden og jeg får svært ved at sælge mit hus efter denne periode.

    Hvad siger reglerne om tidsbegrænset udlejning af parcel huse ?

    Hilsen
    Nima

    • Tak for dit spørgsmål, Nima.

      Udstationering er som udgangspunkt en gyldig begrundelse for tidsbegrænsning, så det burde ikke være et problem. Spørgsmålet omkring forlængelser kan dog give nogen hovedbrud, fordi der ikke er nogen egentlige regler på området.

      En tidligere dom afgjorde i netop det tilfælde, at fordi tidsbegrænsningen var gyldig i første omgang og begrundelse var den samme ved genudlejning, så var det i dette tilfælde lovligt at genudleje. Men desværre kan der aldrig stilles nogen garantier, selvom du opfylder kravene fra den tidligere dom.

  • Jeg udlejer mit rækkehus syd for Køge i begrænset periode på 2 år. I kontrakten står der, at begrænsningen skyldes, at jeg selv skal bo i huset. Er det begrundelse nok, eller skal begrundelsen uddybes ? Lejer spørger nu, om vi kan forlænge lejen med 1 år, da de føler sig pressede på tiden.
    Jeg tænker man kan lave en allonge til den eksisterende kontrakt, og igen skrive som berundelse, at jeg selv skal bo i huset. Kan jeg komme i problemer med det ?
    Hilsen
    Irene

    • Hej Irene

      Jeg har svært ved at sige om din begrundelse er god nok, når jeg ikke kender omstændighederne omkring, hvorfor du ikke kan/vil bo i huset nu. Uanset vil det aldrig være muligt at give et garanteret svar. Nogle begrundelser er dog sikrere end andre.

      Forlængelser er en gråzone at bevæge sig ud på, og der vil derfor altid være risiko.

  • Hej Christina ….
    Jeg er kommet lidt i knibe. Jeg har fremlejet mit hus ud på en to årige kontrakt, fordi jeg skulle prøve om kæresten og jeg kunne bo sammen i et fælles hus. Det kunne vi ikke! Nu vil jeg frygtligt gerne tilbage til mit hus. Kan jeg opsige min lejer med et års varsel under disse omstændigheder. ..? ( der er 20 mdr. Tilbage af hendes lejeperiode)..Ja det er noget rod….!
    Vh Thomas

    • Tak for dit spørgsmål, Thomas. Og ja, det er da noget rod, du er havnet i.

      En tidsbegrænset lejekontrakt er som udgangspunkt uopsigelig. Hvis ikke du har skrevet i din lejekontrakt, at du og din lejer kan opsige i lejeperioden, så har du ikke den mulighed.

      Jeg møder dog tit udlejere, der som dig af en eller anden grund har brug for at få deres bolig tilbage før tid. Ofte har de held med ærlighed og god dialog. Prøv at tage en snak med din lejer om din uheldige situation, og om I kan lave en aftale. Det kan fx være, at du kan hjælpe med at finde en anden lejebolig og betale for flyttemændene eller lignende.

      God vind fremover.

  • Hej Christina

    Jeg er lejer, og bor i min lejlighed uden den er tidsbegrænset, men lejligheden er uopsigelig det første år. Er dette krav fra udlejer ok selvom lejekontrakten ikke er tidsbegrænset?

    Hvis ja, kan man da først opsige lejligheden efter man har boet der et år, så det hedder 12+3 (3 måneders opsigelse) eller kan man opsige den 3 måneder før, at man har været bosat der et år?

    Håber du kan hjælpe mig!

    Mvh Signe Vestergaard

    • Hej Signe, det er tilladt at lave en del af perioden uopsigelig som i dette tilfælde med 1 år. Nu har jeg jo ikke læst din lejekontrakt. Men det lyder som om, du først kan opsige lejemålet efter 1 år. Og at der herefter er 3 måneders opsigelse, så du i alt har forpligtet dig til lejemålet i minimum 15 måneder.

  • Hej, jeg er blevet uenig med min lejer om udflytningsdag. Jeg har læst:
    “Hovedreglen i Lejeloven er § 98, stk. 1 siger, at lejer skal være fraflyttet senest klokken 12 på fraflytningsdagen, hvilket typisk vil være den sidste dag i måneden”.
    Dette har jeg så praktiseret.
    Min lejer har skrifteligt opsagt sit lejemål til 1/5. Derfor mener jeg, at min lejer skal ud d.30/4 kl 12. Men min lejer vil først ud den første dag i næste måned 1/5 kl 12.
    Problemet er, at jeg allerede har udlejet huset fra om aftenen d.30/4, da gæsterne skal til konfirmation i Bededagsferien på øen, da jeg jo mente, at min lejer ville være ude på det tidspunkt.
    Hvad er ret her?
    Kh Jane K

    • Hej Jane, jeg ved ikke, hvornår din lejer har sendt sin opsigelse. Jeg formoder, at det er senest den 1.2.2015.

      I så fald, så sker fraflytning 3 måneder efter til den første hverdag i en måned (det står i lejelovens § 86). I dit tilfælde er det faktisk først den 4/5, da den 1/5 er en helligdag (din lejer skulle i så fald betale leje frem til den 4/5).

      Så svaret er desværre, at din lejer har ret til at flytte den 1/4 kl. 12.00.

  • Fik ikke lige skrevet, hvor jeg havde tolkningen fra:

    lejeråd.dk/fraflytning/selve-fraflytningen/

    Dette er stedet, hvor jeg fandt den tolkning med, at lejer skal ud sidste dag i måneden kl 12.

    Kh Jane

  • Hej
    Jeg har et spørgsmål som du måske kan hjælpe mig med.
    Jeg bor lige nu sammen med en veninde og vi står begge på lejekontrakten, men jeg skal skrives af i denne uge, da der har været problemer osv, der har resulteret i at jeg har betalt næsten alt fast. spørgsmålet er om jeg må flytte så snart jeg er skrevet af lejekontrakten? Det får jeg nemlig at vide at jeg må, jeg har selv erkendt at jeg ikke får noget som helst tilbage af mit depositum (har hun meddelt) og vil derfor vide og jeg må det, så jeg i det mindste ikke mister flere penge end jeg i forvejen har, nu når jeg har stået som betaler af fælles (det eneste hun har betalt er husleje)

    Ninna.

    • Ninna, jeg formoder, at din udlejer laver en ny lejekontrakt, hvor du ikke mere fremgår som lejer. I så fald skal du desuden lave en aftale med udlejer om, at du frigøres fra lejemålet fuldstændig også ved eventuelle senere krav, når din veninde skal fraflytte.

      • har fået at vide at både mig og hende skal skrive under på et stykke papir og at jeg derefter er fjernet fra kontrakten. Jeg tænker at jeg i følge den så er frigivet fuldstændig, da jeg ikke længere som sådan hæfter for noget?

        • Ja, Ninna, du skal have en skriftlig aftale, som både din veninde og udlejer skriver under. Den skal bekræfte, at du ikke hæfter for mere rent økonomisk, så du ikke senere får et økonomisk krav i forbindelse med din venindes fraflytning eller lignende.

  • Min nabo lejer et hus, – husets ejere flytter hjem til Danmark 1.5.2016 og har derfor opsagt lejerne pr. 30.4.2016 (1 års varsel)
    Spørgsmål: – hvis lejerne (mine naboer) finder et nyt lejemål som din ønsker at indgå i INDEN 30.4.2016, har de så stadig 3 måneders opsigelse overfor udlejer?

  • Min søn vil bo til leje i ejerlejlighed. I paragraf 11 har ejeren skrevet at kontrakten udløber den 1-12-2015 Dog kan begge parter sige op med 3 mdr varsel. Ikke skrigtligt, men mundtligt siger ejeren ” Vi vi gerne lige se dig an først. Hvilke regler gælder. Ejeren har boet i boligen men ikke de sidste 3 år. Boligen bliver lejet som værelse med afgang til køkken og bad, Hans veninde lejer så det andet værelse og har en lignende kontrakt. Varme, el, vand, tv pakke er inc lejen, altså inde i huslejen. Dog anfører han, at den månedlige udgift alt inc ikke må overstige 500 kr.. Hvordan står han og veninden.

    • Aase, med hensyn til opsigelsen kan din søns udlejer ikke opsige med 3 måneders varsel, men i stedet 1 års varsel.

      Jeg forstår ikke helt, hvad du skriver med hensyn til forbrug og den månedlige udgift og derfor heller ikke spørgsmålet.

  • Hej.

    Min mand og jeg står i den situation, at vi står til at blive opsagt.
    Vi har boet til leje i en bygning, som var eget af en frikirke, men denne kirke har nu valgt at sælge det til en anden kirke. Vi er lidt i tvivl om vores rettigheder omkring alt dette. De nye ejere af bygningen vil gerne have nogle andre til at bo her, og de vil derfor smide os ud med 3 måneders varsel.

    vi har en kontrakt fra den gamle kirke, som udløber her til start juli. I den kontrakt står der, at lejeren kan smide os ud med 3 måneders varsel. Men ud fra det, du har skrevet, kan jeg se, at der faktisk skal være 1 års varsel, hvis der ikke er givet nogen grund for, at lejekontrakten er begrænset, og det er der IKKE.

    Så kan vi kræve 1 års opsigelsesret, selvom vores kontrakt udløber til juli, eller skal vi være ude til juli så?

    • Hej Johanne. En tidsbegrænset lejekontrakt er i princippet opsagt den dag, I skriver under på den. Din udlejer skal derfor ikke opsige den yderligere.

      Opsigelsesvarslet på 1 år er altså til kontrakter uden tidsbegrænsning.

      Hvis ellers reglerne er opfyldt, skal I derfor være ude til juli.

  • Hej.

    Vi bor til leje i et privat boligselskab. Vi har i weekenden gravet ud i det meste af baghaven til at udvide terrassen. I dag bliver vi så kontaktet af boligselskabet ang. at de vil have at vi skal søge om lov til at udvide terrassen. Og det lyder ikke til at vi kan få den tilladelse fra dem. De siger at på deres hjemmeside er der oplyst hvor meget det er tilladt at udvide med, hvilket også er rigtigt, da jeg efterfølgende tjekkede.

    I vores lejekontrakt er der under paragraf 11; særlige vilkår skrevet følgende: Terrassen må gerne udvides, men der skal benyttes de samme fliser som de eksisterende. Ved specielle ønsker (japansk have, fuglevoliere, kaninbure, havebassin mm, kontakt da venligst boligselskabet for evt. tilladelse. Dog skal haven reetablere ved evt. fraflytning.

    Inden vi begyndte tjekke vi vores lejekontrakt, men hvad skal vi nu forholde os til?

    • Cecilie, det er næsten umuligt at give dig et entydigt svar på. Særligt uden at gå ind i decideret sagsbehandling.

      Er der i lejekontrakten § 10 sat et “ja” til, at der er en husorden? Og er der i denne beskrevet, hvordan I må udvide terrassen? I så fald er det jeres opgave som lejer at have styr på de gældene regler.

  • Hej
    Jeg er flyttet fra et bolig selskab.
    jeg har et billede af vand, varme og el aflæsningen med viceværtens underskrift. Men opgørelsen jeg har fået fra varme, el og vand selskabet har højre tal, endend mine. Deres svar er at jeg skal betale for forbruget til håndværkererne.
    er dette lovligt
    Mvh Gitte

    • Gitte, Jeg tror ikke, at din udlejer kan opkræve dig for forbruget i istandsættelsesperioden. Desuden skal du have adgang til at aflæse målerne fra den dag der laves opgørelse. Det formoder jeg ikke har været tilfældet?

  • Hej,
    jeg har brug for et godt råd. Jeg skal til at leje et værelse i København, men depositum er mere end jeg lige har nu og her. Så jeg har været hos kommunen for at bede om økonomisk støtte til dette. De beder om kontrakten med udlejers underskrift, men jeg har fået kontrakten af ham UDEN underskrift, for udlejer vil ikke skrive under. Han siger, det gør de aldrig før depositum er betalt af lejer. Er dette tilladt? Eller er det overhovedet en pålidelig udlejer?

    • Benice, du skal IKKE betale depositum, før du har en underskrevet lejekontrakt fra udlejer.

      Men det kan sagtens tænkes, at udlejer vil have dig til at skrive under, før han selv gør det. Det er en meget normal procedure.

  • Hej.

    Må man opkræve et husdyr tillæg, hvis lejer vil have hund i lejligheden ?

    Eller en fremleje afgift, hvis lejer ønsker at fremleje det lejemål han/hun lejer af en ? ( tidsbegrænset) ?

    • Sandy, hvis din lejer ønsker at leje mere end halvdelen af lejemålet ud, skal du godkende og acceptere det. I det tilfælde kan du muligvis opkræve et tillæg for den udvidet fremlejeret.

      Jeg har ikke set eksempler på, at der opkræves ekstra for husdyr. I fald der gør, må det være indlagt i lejen.

  • Hej,
    Jeg skal til at fraflytte en lejlighed der er tre månders opsigelse og jeg har opsagt rettidigt, så jeg har tre månders opsigelse, men har oplyst ejer at jeg ønsker at fraflytte hurtigst muligt og at jeg har en interesseret lejer de kan kontakte.
    Har de nogen pligt til at skaffe en ny lejer hurtigst mulig?
    Lejligheden er overtaget som ikke i stand sat og skal afleveres sådan, men udlejer fortæller at de tænker istandsætte lejligheden før genudlejning, hvilket jo så vil gøre det nærmest umuligt at de når det før de tre måneder.

    • Hej Mads

      Udlejer har genudlejningspligt. Det vil sige, at udlejer skal forsøge at finde en lejer hurtigst muligt. Hvis udlejer påtænker at sætte lejemålet i stand, skal lejemålet under alle omstændigheder overgå til udlejer efter jer og ikke til en ny lejer (før efter istandsættelsen).

      I skal derfor undersøge med udlejer, om de ikke kan igangsætte istandsættelsen før de 3 måneder er gået og dermed overtage lejemålet fra jer før tid.

  • Hej
    Jeg skal til at købe et hus, hvor der bor en lejer i. Det vil sige jeg kommer til at overtage den med lejer. Men grunden til jeg vil købe huset, er for at jeg selv kan bo i den.
    Mit spørgsmål er kan jeg opsige lejeren, selvom han har boet i huset i ca. over 7 år ?

  • Hej.
    Min datter og svigersøn har lejet sig ind på førstesalen af et hus, hvor ejer selv benytter stueetagen. De har ikke skrevet nogen lejekontrakt med ejeren, ligesom at huslejen skal betales kontant i hånden og ikke bankoverførses. De har boet der i 1/12 måned nu, og har så lige betalt deres første husleje, samt for deres el forbrug. Nu kommer så problemet. Ders el regning/ forbrug forlangte ejer over 6000kr på de 1 1/2 md. Da hun sagde at hun havde fået en regning på over 9000kr. Og at de betaler 4,46øre pr kWt. Min svigersøn har imidlertid undersøgt hos SEAS NVE hvad taksterne er inkl. Skatter og afgifter, og den var på ca. 2,36 øre inkl. Skatter og afgifter. Ydermere fik han at vide at udlejer ikke havde fået en regning på over 9000kr. Men på 3600kr. Med andre ord, de prøver og snyde dem. Hvad gør man i denne her situation.
    Mvh
    Søren Thorup

    • Hej Søren,

      Av for den! Det lyder ikke som en særlig rar situation. Din datter og svigersøn har krav på at se dokumentation på deres forbrug. De må derfor bede udlejer om at vise dem regningen, som forbruget er beregnet udfra.

  • Hey. Jeg har lige fået et papiar fra min tidligere leger at jeg få 8 dkk tilbage i depositum. Jeg vil ikke regninger efter håndværker fordi lejeren sagde at han har self gjort rent og ordnet lejlighed. Men han kan jo skrive hvad som helst. Skal han fremvise mig en regning om præcis timer han har brugt for rengøring, maling osv? Også hvor meget kostede ham i timen det hele? Han tog måske 2000 dkk i timen for rengøring????

      • Hej

        Hvor kan man finde bevis for at lejer ikke har krav på kvitteringer efter istandsættelse og at det er udlejer der bestemmer hvilke håndværkere man vil bruge eller om man vil gøre det selv og tage betaling for det? Jeg kan ikke finde det. Jeg har en lejer der mener hun har krav på en kvittering.

        • Hej Birgit

          Der er ikke en egentlig paragraf, du kan slå det op i – men retspraksis.

          Du skal dog kunne fremvise et eventuelt tilbud på opgaven til istandsættelse, såfremt du har valgt selv at udføre den, hvis lejer er i tvivl om beløbet.

          I følge den gamle lejelov kunne du fx betinge, at det var udlejers håndværkere, som skulle benyttes ved renovering. Men i så fald skulle det være indskrevet i § 11. Og hvis lejer alligevel selv havde udført arbejdet i ordentlig stand, så måtte udlejer acceptere det.

          Men er nøglerne først overdraget, og der er en istandsættelse på lejers regning, som skal udføres, så er det udlejer som vælger håndværkere.

  • Hej. Har lige et spørgsmål, da jeg er opsagt fra mit lejemål, da udlejer selv skal bruge huset. Vil sige at jeg har et godt forhold til min udlejer, og det skal jeg også have i fremtiden. Opsigelsen er også ok med 1 års opsigelse.
    Mit spørgsmål går på, hvor hurtig jeg kan flytte fra huset, da jeg er ved at finde et andet, og ser ud til at det går meget stærkt evt. med overtagelse af det nye.
    Har jeg stadig de 3 måneders opsigelse eller hvad?

    Snakker selv med udlejer om det, men vil lige høre hvad loven siger, og har ikke kunnet finde noget om det.

  • Hej igen.
    Tror mit spørgsmål blev misforstået.

    Nuværende udlejer har opsagt mig, med 1 års varsel.

    Mit spørgsmål:)
    Kan jeg flytte når jeg vil, uden 3 måneders varsel til udlejer?

    Begrundelse:
    Jeg har evt. fundet noget andet nu, men skal overtage det rimeligt snart, og har ikke råd til at betale husleje to steder.

    • Hej Torben

      Nej, du har for så vidt stadigvæk de 3 måneders varsel. Men udlejer skal bestræbe sig på at få genudlejet, eller hvad der skal ske med huset, frem til han selv flytter ind. Måske han selv ønsker at overtage det før tid.

  • Hej Christina. Vi har lejet vores hus ud som vi selv skal flytte ind i når vores nuværende hus er solgt. Huset er blevet solgt nu og derfor vil vi opsige vores lejer.
    I lejekontraktens paragraf 11 har vi skrevet at lejemålet ophører uden varsel den 14 marts 2017, altså 2 år efter lejemålets indgåelse.
    Kan vi opsige lejer med begrundelsen for egen indflytning og så give hende et års opsigelse eller har hun ret til at bo der perioden ud??
    Endnu værre vil hun have krav på at bo der 1 år efter den 14 marts 2017??
    Håber du kan vejlede lidt.
    Hilsen Hanne.

    • Hej Hanne

      Når I indgår en tidsbegrænset lejekontrakt, er den som udgangspunkt uopsigelig i perioden medmindre andet er aftalt i § 11.

      Derfor, hvis ikke I har skrevet ind i § 11, at I kan opsige til eget brug, så skal I vente til lejeperioden udløber af sig selv den 14.3.2017.

  • Hej Lindsgren,

    Jeg overtog et dobbelthus midt i 2014, hvor der allerede boede en lejer, som var indflyttet i 2011. De flyttede ud i januar 2015. Vi har haft vores uenigheder om istandsættelses krav, men fred være med det, problemet er dog, at de nu kræver tilbagebetaling af Aconto regninger i alle de måneder de har været boende siden indflytningsdatoen. Jeg skal dog understrege, at der er vand, el og varmemåler, som de har haft adgang til. Problemet er, at den gamle udlejer ikke har lavet opgørelser fra 2011 til 2014, men de har til gengæld aldrig klaget eller krævet det. Mit spørgsmål er: Kan de kræver Aconto tilbagebetalt? og hvis de kan, kan de så også opkræve det for den tidsperiode jeg ikke har ejet huset?

    Mvh
    Simon H.

    • Hej Simon

      Reglerne siger, at hvis ikke der er udarbejdet regnskab, kan lejer faktisk godt kræve aconto tilbagebetalt (dog aldrig længere end 3 år tilbage).

      Men jeg vil anbefale dig at søge rådgivning til din specifikke sag, da du måske har en mulighed for st slippe med mindre.

  • Hej
    Min søn har sammen med 4 andre unge mennesker, som alle går på en musikskole, lejet en 5 værelses lejlighed. Tanken har været, at der naturligt skal ske en løbende udskiftning af lejerne (fra samme musikskole) efterhånden som de flytter videre til andre uddannelser. Aftalen mellem lejerne er at der sker en løbende udskiftning, hvor fra- og indflyttende lejer afregner betaling af depositum med hinanden. Det er aftalt at depositummet rækker over tre år – dvs. flytter en lejer efter et år, afregner udflyttende lejer 1/3 til den nye lejer, flytter lejeren efter to år afregnes udflytter med 2/3 af depositummet osv. – den nye lejer hæfter herefter for ny istandsættelse med maling m.m. Problemet er at udlejeren har besluttet at kræve hele lejligheden malet efter hver enkelt flytning med henvisning til han ikke jf. lejeloven kan kræve at den nye lejer skal stå for ny maling m.m., når det ikke var sket ved indflytningen. Vi er kede af udlejerens beslutning, idet de ødelægger muligheden for dette ellers velfungerende bofællesskab – håber derfor at du kan give en løsning på problemet som er juridisk holdbar i forhold til udlejeren.

  • Hej Christina,

    undskyld jeg lige graver en gammel artikel frem.

    Jeg er udlejer. En lang historie gjort mindre lang:

    Min exkæreste og jeg har haft udlejet vores hus. Det endte desværre med et hus som blev efterladt som en svinesti og 6 måneders husleje og renovation som ikke blev betalt.
    Stor var vores overraskelse da vi finder ud af at vores lejer havde lejet en del af huset ud! uden vores viden og samtykke, naturligvis.
    Vi får medlidenhed med fyren og lader ham bo i den del af huset han bor i mens min kone, datter og jeg flytter ind i den anden del.
    Hans husleje går nemlig til renovation og rep af huset og vi skal naturligvis bruge hele huset på et tidspunkt.

    Hvordan sikrer vi os mod at han bliver boende for evigt?
    Lidt fakta om huset:
    1. Én husstand
    2. “Hans” del af huset har 2 værelser og et lille køkken (som vores “rigtige” lejer åbenbart har lavet)
    3. Kun en lille gang på 1 meters bredde og 2 døre adskiller os.

    Jeg har læst rigtigt meget, kan det passe at den del han bor i, sidestilles som en lejlighed pga køkkenet selvom huset har status som én husstand?
    Jeg vil nemlig gerne lave en kontrakt på et værelse med 1 måneds opsigelse fremfor 1 år for en lejlighed. Han er flink og måske vil han bestræbe sig på at fraflytte før opsigelsesdatoen, meeeeeeeen, man ved aldrig.

    Hvad sker der hvis en lejekontrakt dømmes ugyldig efter at jeg har opsagt ham med 1 måneds varsel og han i virkeligheden har 1 år.
    Skal jeg så bare lave en ny skriftlig opsigelse på 1 år uden at han har krav på at blive boende for evigt?

    En sidste finurlig ting er, at jeg kan se han har en 3-4 hamp planter i vindueskarmen som jeg har taget billeder af. Han har ligeledes plantet 2 hampplanter i min have uden min tilladelse som jeg også har taget billeder af.
    Kan jeg bruge det som trumfkort og opsige ham med næsten øjeblikkelig virkning hvis jeg skulle få brug for det?

    På forhånd tak

    • Hej Kern

      Der er mange ting at forholde sig til i din mail.

      En lejlighed er et værelse med en køkkeninstallation – der skal bare være et par kogeplader og et vandafløb.

      Og som du selv skriver, har jeres lejer derfor ikke længere 1 måneds opsigelse men derimod 1 år. I behøver dog ingen begrundelse for opsigelsen, når lejer bor under samme tag som jer.

      Med hensyn til hampplanterne så har lejer overtrådt god skik og orden. Derfor kan I sende en påmindelse.

  • Hej Christina.

    Jeg har i et par år lejet et værelse, hvor jeg formoder lejen har været for høj, men af frygt for at blive smidt ud har jeg ikke indberettet det til huslejenævnet. Jeg har nu fundet et nyt sted at bo. Mit spørgsmål er, om det er for sent at få tilbagebetalt f0r meget betalt leje på nuværende tidspunkt?

  • Hej

    Jeg spiller musik i et band der har lajet et lokale til dette formål, mit spørgsmål er..

    Vi øver pt i en bygning der skal rives ned, og har fået meget lidt info om dette..alle oplysninger har vi selv skulle opsøge ved udlejer.

    Nu vil udlejer ha os med over til et nyt lokale et andet sted..( 15 min derfra)..
    dette vil vi ikke da det er et mindre lokale og lejen stiger, alt dette fik vi først at vide dagen de ville ha vi skulle flytte..

    nu har jeg skrevet lidt frem og tilbage med dem og deres mail er ikke særlige rare at modtage da de jo er usper sure nu og truer os lidt…

    Så det jeg gerne vil høre er at vi ingenleje kontrakt har på det nye lokale og intet vil skrive under..SKAL vi så ta med den..??

    vi vil helst finde nogle andre at leje af..

    Det skal også lige siges at de siger at når de har skrevet på facebook et de flytter lokalerne og man ikke har taget kontakt til dem, så har som sådan sagt ja til at flytte med…??.. dette virker totalt amatør agtig på os…kan man det.

    så jeg vil super gerne høre hvilke muligheder har vi.

    Jesper

  • Hej Christina!
    Jeg har lejet en lejlighed i 2 år i følge kontrakten. Men nu har udlejer kontaktet mig fordi han ønsker at sælge den (der er et år til kontrakten udløber). Han har tilbudt mig 5.000-10.000 kr som erstatning for min fraflytning hvis jeg accepterer at flytte med 3. Mdrs varsel. Som udgangspunkt ville jeg ikke have noget imod at finde et andet og billigere sted at bo, men jeg er hundeejer og frygter at det bliver svært at finde en anden leje lejlighed med husdyr tilladt. Jeg er meget i tvivl om hvad man plejer at få i erstatning som lejer når boligen pludselig skal sælges og man skal fraflytte inden kontraktens udløbsdato.
    Jeg håber du kan hjælpe.
    Vh

  • Hej Christina
    Super blog du har!
    Jeg må trækker på din viden.
    Jeg har de sidste tre år boet til leje hos privat udlejer.
    Hver måned betalte jeg a conto vand, varme, el og gas.
    Nu har jeg opsagt lejligheden og fraflyttet den, og nu, kommer han med en ekstra regning på 17500kr pga, jeg de sidste tre år har betalt for lidt til div. Forbrugs ting!
    Kan han det, og hvad gør jeg?
    Har jeg mundtligt spurgt ham om det hele passende i tidens løb og det har jeg fået afvise det gjorder!
    Hjælp! Mvh Anders

  • Hej

    Jeg har lige et spørgsmål.
    Jeg har fra tidligere ejer fra ejendommen fået accept dkriftlig at jeg ka fremleje min lejlighed i en periode, men undervejs blev ejendommens solgt. Kan nye ejer af ejendommen smude mig ud af denne grund eller er min accept stadig gældende??

  • Kære Christina.

    Jeg bor i et alment boligbyggeri (leje), der pt. er under renovering.

    I den forbindelse har der været mange gener – bl.a. overskrende tidsfrister, larm og manglende rådighed over visse dele af lejemålet.

    Et eksempel er, at vi blev bedt om at rydde stuen den 26. maj. En byggearkitekt fra byggeriet sagde – i overværelse af boligforeningens bestyrelsesformand – at det ca. ville tage 10 dage. Nu skriver vi pt. 4. juli og stuen kan stadigvæk ikke bruges.

    Hvor meget er “rimeligt” at finde sig i, når man bor til leje ?

    Jeg har fundet frem til hhv. Lejelovens § 11 stk. 1+2 og Lov om Almenleje § 18 stk. 1 + 2 (de siger det samme).

    Ve du hvornår man er berettiget til huslejekompensation for (unødig lang) manglende rådighed over det fulde lejemål ?

    Mvh. Anders

    • Hej Anders

      Lejer må normalt tåle de ulemper, der er forbundet med istandsættelse. Men jeg vil dog vurdere, at dit eksempel med stuen burde kunne give dig kompensation. Du skal hvert fald tage fat i din boligforening og høre dem ad.

  • Hej Christina
    Vi bor til leje på 3 år.
    Igennem medie for vi at vide at huset er solgt og skal rives ned, men vi har ikke fået noget at vide om noget ikke engang fra vores udlejer. Hvad gør vi eller hvordan skal vi forholde os ?
    Mvh Toni

  • Hej.
    jeg er kommet lidt i problemer med en udlejere, vi får tilsendt 2 eksemplar af lejekontakten som ikke var underskrevet af udlejeren. jeg underskriver begge eksemplar og sender dem begge tilbage til udlejeren. jeg høre ikke fra hende i 2 måneder om jeg har fået lejligheden eller ikke og jeg har ikke modtaget min lejekonktrakt med hendes underskrift på. jeg stod derfor i et stort problem angående om jeg havde fået lejligheden eller ikke, efter jeg ikke havde hørt fra hende over mail eller mobil. beslutter jeg så at finde mig en ny lejlighed for ellers stod jeg med uden tag over hovedet.
    Jeg var så heldig at finde en lejlighed og alt fungerede som det skulle med underskrevet lejekontrakt af begge partner og fik mit eksemplar med hjem, men få dage efter dette ringer den anden udlejer pludselig og siger at jeg har fået den anden lejligheden, jeg siger så til hende at jeg har fundet en anden, da jeg ikke havde hørt fra hende eller modtaget min lejekontakt med hendes underskrift på.
    hun bliver stik tosset og truer mig med jeg skal betale 3 månders husleje, svarende til 11.500 ellers vil hun smide en advokat på mig, jeg ved derfor ikke hvad jeg skal gøre i denne sag ?

  • Hej Christina,

    Jeg skal flytte ud af min lejelejlighed nu her. Kommer til at se, at jeg i tidernes morgen har skrevet under på at den skal fraflyttes nyistandsat. ¨
    Der er ikke nogen vicevært eller lignende tilknyttet lejligheden, og udlejer er bosat i udlandet men har en lejlighed i ejendommen. I aftalen står der, at jeg skal fraflytte lejemålet 14 dage før, så de har tid til istandsættelse mv.
    Mine spørgsmål lyder:
    1) Vil det være tilstrækkeligt at smide mine nøgler i udlejers postkasse? Altså vil dette opfylde krav om adgang til lejemålet? Jeg vil naturligvis pr. email gøre ham opmærksom herpå.
    2) Hvis jeg forstår korrekt, har udlejer herefter 14 dage til at gennemgå lejemålet og informere mig om de ting de vil udbedre. Kan jeg således kræve mit fulde depositum retur, såfremt jeg intet har hørt fra dem d. 1. i efterfølgende måned?

    På forhånd mange tak for hjælpen.
    Mvh Søren

  • Hej Christina,
    Jeg bor til leje i min lejlighed og har gjort det siden december måned. Udlejer bor i udlandet og jeg har skrevet under på en lejekontrakt, hvor der under §11 står “Lejeforholdet udløber uden yderligere varsel den 31.12.17, og er uopsigeligt i lejeperioden som er på 36 måneder. ”

    Jeg vil hører om jeg har nogen mulighed for at komme ud af denne kontrakt igen, da jeg har fået tilbudt en anden lejlighed som jeg kan købe og som jeg er meget interesseret i. Eller om jeg hænger på denne kontrakt til den udløber?

    Mvh Frederik

  • Hej Christina,
    Min datter og søn har delt en lejlighed hvor vi troede at begge var på lejekontrakten. Min datter har boet i lejligheden i 9 år og min søn i 6 år. tilmeldt folkeregister. Nu er min datter flyttet har købt en andelslejlighed og har så fået et brev fra udlejer om at hun fremlejer og det er forbudt, så hun gør noget ulovligt. Udlejer siger at min datter skal opsige lejemålet og min søn skal fraflytte inden 14 dage. Som udlejer siger at det kun er min datter som er på kontrakten skal min søn flytte. Efter 6 år på adressen kan han ikke blive boende?
    På forhånd tak for dit svar
    Vh

    Peter

  • Jeg har lige købt en meget nedslidt ejendom der indeholder 3 lejemål. Det ene lejemål er ledig, de andre to er udlejet. Jeg vil gerne sætte hele ejendommen i stand, inkl. de to lejemål der er udlejet. Nu er spørgsmålet om jeg kan tvinge de to lejere der stadig bor i ejendommen til at flytte, for at gøre plads til istandsættelse af hele ejendommen? Hvis jeg ikke kan kræve de flytter, kan jeg så gennemføre renovering mens de bor i ejendommen eller kan de modsætte sig? Hvis det er muligt for mig at renovere de enkelte lejligheder, kan jeg så kræve en højere husleje også selv om lejerne ikke selv ønsker forbedringer af lejemålene? Mvh Nicolaj,

  • Hej Christina
    Jeg bor pt. til leje hos et selskab der har flere udlejnings boligere, i min lejekontrakt står der at lejeperioden er begyndt 01.02.2013 og fortsætter 2,5 år, lejemålet afsluttes uden yderligere varsel 31.07.2015.
    Mit spørgsmål er så om de må det, da der ingen begrundelse er til at det er et tidsbegrænset leje, og at det er et selskab der udlejer?
    Håber du kan hjælpe, da jeg har svært ved at finde svar når jeg søger på nettet.
    Vh Henriette

    • Hej Henriette

      Det er umuligt for mig at svare på, da der kan være grunde til tidsbegrænsningen, som bare ikke er nævnt i din lejekontrakt.

      Men ofte er begrundelse for tidsbegrænset udlejning ikke gyldig.

  • Må en lejer kræve 14 leje for en lejlighed jeg ikke har adgang til? Jeg fraflytter min lejlighed 1/8 men skal betale leje 14 dage frem. Så boligselskabet har mulighed for evt istandsættelse. Kan det passe jeg skal betale for dette?

  • Hej
    Vi overvejer at købe en landejendom, hvor der også en minde lejlighed i den ene bygning. Lejligheden er pt. udlejet.
    Mit spørgsmål er så, om vi kan opsige lejeren med 1 års varsel?
    Har det nogen betydning, at vi vil leje lejligheden ud til et familiemedlem?
    Med venlig hilsen
    Thomas Halskov

  • Hej Christina
    Jeg er fraflyttet min gamle lejlighed 1 måned før ny lejer flytter ind.
    Mit spørgsmål er nu: Skal jeg betale for tv pakken i den måned lejligheden står ledig?
    Der var tvunget stor tv pakke som blev delt mellem 2 lejligheder. Pengene blev ikke trukket som en del af huslejen, men betalt ved siden af kontant.
    Mvh
    Pia

  • Hej
    Jeg har et spørgsmål som jeg håber du kan hjælpe med.
    Jeg har i mere end tre år lejet en lejlighed i en stor ejendom af privat udlejer. Det er kun mig der står på kontrakten.
    Min niece har boet her i 1 1/2 år da vi altid har været knyttet tæt. Den 1.2.2016 har hun boet her i 2 år.
    Jeg har nu fundet en lejebolig jeg godt vil bytte med. Det er min veninde der har den.
    Min veninde vil gerne overtage min niece som fortsat lejer og også gerne at min niece kommer ind som medlejer på kontrakten, især fordi min veninde bor en stor del af året i udlandet så det vil være en fordel for alle.
    Det betyder ikke så meget hvornår vi effektuerer byttet. Vi kan godt vente til 1.2.2016 hvis den dato er vigtig.
    Spørgsmål : hvordan gør vi dette bedst muligt, når vi søger udlejer?
    Din hjælp vil være meget værdsat.
    På forhånd tak.
    Mvh
    Anette og niecen og veninden

  • Hej Christina,
    Jeg er opsagt, men har kørt retssag.
    Der blev indgået et forlig om at jeg skal fraflytte dog uden istandsættelse, senest med udgangen af 2015.
    Kan jeg opsige min lejlighed nu og flytte ud tidligere, altså allerede fraflytte med ebn måneds varsel.
    (der står 3 måneders varsel i lejekontrakten).
    Håber du kan svare mig.
    Bedste hilsner
    Chrlotte

    • Hej Charlotte,

      Du kan ikke bare komme ud af din lejekontrakt på 1 måned, hvis der er 3 måneders opsigelse. Men din udlejer har pligt til at forsøge at genudleje så hurtigt som muligt.

  • Hejsa

    Jeg skriver fordi jeg står i den situation at jeg skal flytte i lejebolig. Det er et større firma der udlejer boligen, som en del af mange lejemål.

    Ifølge min lejekontrakt som er underskrevet d.12.maj 2015 står at jeg har lejet lejligheden pr.1.august.. Nu er jeg så lidt uforstående overfor at jeg først kan få adgang til lejligheden d.3.august. Firmaet “påstår” at der i lejeloven står at alle frister der falder på en lørdag, søndag eller helligdag fremskyndes til den første hverdag derefter. Jeg har desuden fået at vide at det er en ny regel, som er trådt i kraft d.1.juli 2015. Dette kan jeg dog ikke finde skrevet i lejeloven ?

    Derudover bliver der nu lavet en indflytningsraport (Som ny regel pr.1/7-2015), på trods af at det ikke står skrevet i min lejekontrakt.

    Jeg undres derfor over flere ting. I følge firmaet skal vi følge den nye lejelov når det gælder overtagelsesdatoen og indflytningsraporten – Men i min lejekontrak er der flere ting der ikke er korrekt efter den nye lejelov – Her er der krævet nyistandsættelse ved fraflytning og der er indskrevet den såkaldte trappe-husleje-stigning (Hvilket ikke stemmer overens med den nye lejelov)

    Hvordan skal jeg forholde mig til dette? Er det den gamle lejelov der er gældende, og er det i såfald korrekt at jeg først har ret til at få nøglerne d.3.august ? Og hvordan skal jeg forholde mig til at der nu bliver lavet indflytningsraport, men at det ikke er noteret i min lejekontrakt ?

    Mvh. Cecilie

  • Hej Christina

    Har udlejer krav på husleje hvis han af administrative årsager ikke har fået opkrævet min husleje efter mere end 10 måneder, er der noget der heder udlejers pasivitet på det område.

    Mvh

    Per

  • Vi flytte ind i et hus i Feb.
    Vi lavede en aftale af indskudet kunne afdrages og at det første afdrag var 1/7 2015 vi skulle selv sørge for at der blevet malet i huset. Men pga af manden blev fyret kunne vi ikke betale den aftalt tid og det var så ok. Jeg har gået længe og været rigtig knotten. For mine vinduer trækker det ind af på badeværelse lofter i kælder er begyndt at falde ned. Samt at hele huset var fyldt med lort forskellig steder da vi flyttet ind. Det ene værelse i kælder kan vi slet ikke bruge da der kun er sat gipsplader op og jeg må indrømme at jeg har ikke lyst til at betale indskud når jeg ved at andre af hans huse bliver nyrenoveret fra top til tå Men vores falder fra hinandnen vi er så ramt af gensidig forsørgelsespligt også far man jo ikke ret meget udbetalt i kh så jeg ved slet ikke hvor jeg skal finde de 2500 kr henne og jeg ved ikke hvordan vi stå og håner du kam hjælp mig

  • Min datter har en sag kørende mellem hende og KAB, nu opkræver de lige pludselig ikke husleje, kan de smide hende på gaden imens der køre en sag om skimmelsvamp ?
    Med venlige hils A.N

  • Hej Christina

    Du skriver i dette blogindlæg at lejeloven kan trumfe det som der er skrevet i lejekontrakten under paragraf 11. Gælder det også ifht udlejers ansvar ifbm skadedyr?
    Vi er nemlig blevet ramt af et væggelus-angreb, og som vi forstår lejeloven, så er det udlejers pligt, at sørge for udryddelse af disse.
    Vores udlejer har dog i vores lejekontrakt under paragraf 11 skrevet:
    “Viser der sig under lejemålet angreb af skadedyr i det lejede, er lejer pligtig til uden ophold at træffe foranstaltninger til dets udryddelse”
    Når vi har snakket med ham, bruger han dette som argument for, at vi selv skal betale for en evt skadedyrsbekæmper.
    Kan han tillade sig det??
    Mvh Lasse

    • Jeg vil også meget gerne høre svaret på Lasse’s spørgsmål, da vi står i nogenlunde samme situation….

  • Hej Christina.

    Sikke en masse henvendelser, håber du også kan svare mig på dette.

    Jeg er lejet ind under fremlejer, der gælder sig de andre regler som du nævner, men som jeg ikke selv kan finde. I kontrakten står der at lejeperioden løber over 2 år frem til [dato] og kan opsiges fra lejers og udlejers side med 3 mdrs. varsel.

    Nu igen her med at det er fremlejet, vil det sige at hun kan opsige mig hvilken som helst dag hun ønsker, kan hun opsige mig overhovedet? Måske er der en begrundelse hun kan opsige mig på, på nær manglende betalt husleje? Efter at have læst din blog, er jeg forvirret over hvad de to års lejeperiode nu dækker over, myte og fakta i dette tilfælde?

    Håber sådan på dit svar!

  • Kære Christina.

    Kan man som lejer af en kommunal lejelejlighed, fremleje sin lejlighed? Og i så fald, hvor finder jeg mere om reglerne herom, herunder tidsbegrænsning, opsigelse mv. og findes der er officiel blanket som ved leje?

    Mvh. Karina

  • Hej Christina.
    Vores overbo og hans børn laremer og tramper ekstremt meget. Vi har talt med ham om det, men intet er sket, så vi har set os nødsaget til at kontakte udlejer, et stort entreprenørfirma her i byen (Kolding) de gør intet ved problemet og er begyndt at ignorere vores emails og opkald. Larmen har nu stået på i 2 år 🙁
    Hjææælp hvad gør vi?

  • Hej Christina,

    Har lejet mig ind hos en privat, i et enkelt værelse. Jeg har lejet værelset fra d. 01/08/15, men har først brugt det i dag. Jeg har derfor først nu set, at der er væggelus i hele værelset. Kan jeg få mine penge tilbage fra denne måned?

    På forhånd tak for svar !

  • Hej 🙂
    Jeg bor i en lejlighed hvor jeg har lejet et værelse ud til en ung herre – standard kontrakt fundet på nettet er underskrevet fra begge parter, jeg står så i den situation at jeg ikke kan holde ud at bo med denne unge herre, han holder ikke de aftaler vi har indgået, jeg føler mig fanget i eget hjem, min kæreste vil gerne flytte ind – hvilket jeg gerne ser, så hvordan opsiger jeg min lejer uden at komme i klemme? I kontrakten står der jeg kan opsige ham ifølge paragraf 82 og 83 – men jeg er i tvivl og mange for at lave en fejl der kan koste mig mange penge.
    Håber du kan hjælpe mig – på forhånd tak.
    Hilsen Marlene

  • Hej jeg har lige købt et helt nyt hus på Stevns, som nu er lejet ud. Lejer ønsker at få tømt skraldespand hver uge, vi har sagt at den kun bliver tømt hver 14. Dag, for det får vi også. Kan vil tillade os at sige at hun selv må betale hvis hun vil have den tømt hver uge, vi skal selvfølgelig nok betale for hver 14. Dag.
    Hilsen Line

  • Min kæreste står og skal leje en lejlighed af Lejerbo. Kan udlejer bestemme at der skal nyt køkken op til 700 om måneden i 20 år 168000;- køkkenet er 6 m2 og det er kun skabe og bordplade. Kan man ikke selv lave køkkenet jeg er køkken montør til daglig. Det er et ganske almindeligt hth køkken. For mig lyder det som en sag for kontant el. Operation X. Mvh Peter

  • Kære Christina.

    Hvis man synes man sidder for dyrt i det, og gerne vil leje et værelse ud i en lejlighed hvor man selv er lejer.
    Hvad må man så tage for at leje et værelse ud på, lad os sige, 18 kvadratmeter hvis hele lejlighedens husleje samlet er på ca. 5000 kr. Må man tage halvdelen altså 2500 for værelset så? Og hvor går grænsen for om man “udlejer” til nogen, eller “bor” sammen med nogen , hvor man deler husleje og udgifter? Må man feks. gerne bo sammen med en ven eller en kæreste hvor man deler alle udgifter og hvor der er en indforståethed uden, at de skal registreres som lejer af værelset? Eller skal man altid ved lov registrere, med en officiel lejekontrakt når der flytter nogen ind i ens lejelejlighed?

    På forhånd tak

  • Hej Christina. Jeg har lejet en lejlighed ved privat udlejer fra den 1.6.2015. Jeg fik nøglen til lejligheden 1 uge før, men flyttede først ind den dato, hvor lejemålet begyndelse står skrevet i kontrakten, altså den 1.6.2015. Mener, at jeg først har ansvar fra lejemålets begyndelse. Inden 14 dage efter den 1.6.15 sendte jeg en mangelliste til udlejer, man han ville ikke godtage den, da han mente, at jeg har sendt den for sent. Han siger, at det er fra den dag, hvor jeg fik nøglen, hvor jeg mener at det er fra den dato i kontakten, hvor lejemålet begynder. I god tro sendte jeg det først fra den dag, da jeg slet ikke har været i lejligheden før jeg flyttede ind. Havde derfor ingen mulighed for at tjekke fejl og mangler før indflytning.Troede bare, at han var flink ved at udlevere nøglen en uge før. Har dokumentation for, at jeg først havde flyttevogn den 1 uge efter nøgle udleveringen. Havde jeg vidst, at det var fra nøgleoverdragelsen, havde jeg selvfølgelig sendt den 14 dage derfra. Men var slet ikke i tvivl om, at det var fra datoen på kontrakten. Kan slet ikke Google det nogen steder. Derfor henvender jeg mig til dig. Mvh Elin

  • Hej Christina

    Jeg er enlig mor til 3 børn, som er blevet smidt ud af vores hjem med 7 dages varsel.

    Mit spørgsmål er: Når jeg ikke betaler et acontobeløb til el, vand og varme til udlejer, men at der står i min lejekontrakt at alt det står lejer selv for. Kan min udlejer så blande sig i om jeg betaler mit forbrug til tiden? Min udlejer påstår at der er blevet sendt en vand regning til ham, som han så har betalt og nu skylder jeg så ham 3800. Jeg mener ikke han skal betale mine regninger og at han bare kunne havde sendt regningen retur til mig. Må han virkelig godt ringe til forsyning og andre selskaber og kontrollér om jeg betaler mine regninger til tiden! Når der står i lejekontrakten at lejer selv står for opvarmning af lejemålet og udlejer ikke levere varme og varmt vand.
    Kan han i realiteten ikke være ligeglad med om her bliver lukket for div ting, det er vel min hovedpine ( har så aldrig prøvet at der blevet lukket for sådan noget ) kan han virkelig godt smide mig ud på det grundlag? Og han har desuden nægtet mig en afdragsordning. Så den mulighed er der ikke!
    Der er jo ingen der har bedt ham om og betale for mit forbrug. Så forstår ikke hvorfor han ikke bare videre sendte mig MIN regning. .

    Hjælp jeg er virkelig fortvivlet da jeg står med 3 børn og meget nødig vil ende som boligløs. Har jeg virkelig ikke nogen rettigheder ?

    Mvh Jannie

  • Hej. Jeg har fulgt lidt med i din blog og det ser ud til du har rimelig godt styr på det. Mit spørgsmål er. Hvad gør jeg i forhold til at jeg har haft lejet min kælder ud 14 dage til opbevaringsrum. Uden lejekontrakt. Jeg har modtaget et symbolsk beløb som kun dækker udgifter ved el og varme. Denne person jeg har haft udlejet det til anklager mig nu for at have snydt hende og kræver alle pengene tilbage. Det skal lige siges at den der lejede det ikke har lov til at have sine ting der længere da der var stridigheder. Jeg har haft udgifter ved at have denne persons ting opbevaret. Der har ingen lejekontrakt været. Hvordan forholder jeg mig ?. Håber du kan hjælpe

  • PS. Til mit spørgsmål. Jeg har på skrift at denne person godtog den mundtlige aftale om beløbet da tingene blev flyttet ind. Nu hvor tingene er flyttet ud nægter personen alt kendskab til dette.

  • Hej Christina.
    Jeg håber du kan hjælpe mig med mine rettigheder som tidligere lejer.

    Vi har boet i en lejlighed i godt 5 år. og fra flyttede d. 15.05.2015 (01.06.2015)
    sidst i August modtager vi så, efter at have rykket for det opgørelsen over lejligheden.

    1) Her bliver vi opkrævet for slibning samt 1 gang lak af gulve. Går dette ikke normalt under alm. slid? (gulvene var ikke ny slæbet da vi flyttede ind og havde mærker forskellige steder)
    2) der ud over modager vi også vores første a conto regning i al den tid vi har boet der, for vand og varme som er for året 2014.
    Er vi enige om at han skulle have være tidligere ude med den? Eller har vi bare at betale ved kasse 1? ( efter 5 år har vi aldrig modtaget a conto regning før og får pludselig denne for 2014, hvilket er mærkelig vi har brugt for så meget mere det år)
    3) i leje kontrakten står der så at vi skulle trappe op hvert år i husleje, dette har han aldrig opkrævet os for, kan han gøre dette nu med tilbagevirkende kræft?

    På for hånd tak.

    Karina Pedersen

    • Hej 🙂 vi har boet i vores lejlighed knap 4 år . Udlejer levere vand , varme og el . Vi har aldrig modtaget nogen opgørelse i de 4 år ( som man ellers skal have hvert år ) hvis jeg læser rigtig . Kan han så opkræve penge fra de sidste 5 år ved fraflytning af lejlighed ? Mvh m H

      • Hej m H

        Han kan I hvert fald få for det sidste år. Men du har ret i, at det kan være meget svært for ham at indkræve pengene for de resterende, når han ikke har overholdt fristerne.
        Ovenstående er under forudsætning af, at I betaler et aconto beløb for fx varme hver måned. Hvis I betaler en husleje incl. forbrug, hvor det ikke er skilt fra hinanden, fungerer det ikke på samme måde.

  • Hej.
    Overvejer at leje min fars hus, men hvordan står jeg så stillet den dag han fx dør?
    Kan jeg blive boende eller hvordan

  • Hej.
    Jeg bor sammen med en mand, som ejer et stort hus som han har udlejet i en tidsbestemt kontrakt. I lejekontrakten står der også at de har forkøbsret til huset og, hvis de køber det indenfor det første år, vil de få et afslag, svarende til 1 års husleje. Det har lejer ikke gjort brug af. Han har tilbudt at købe huset, men vil give en million mindre end ejendomsmægleren har vurderet huset til. Det har min kæreste afslået. Lejer har huset indtil 1 marts 20016 men er interesseret i at forlænge kontrakten. Kan vi det, uden at vi hænger på ham resten af vores liv. Det var meningen at huset skulle sættes til salg igen efter første marts. Huset er godt beliggende og der er fremgang i salget i området, men nu er kæresten muligvis interesseret i at forlænge kontrakten med lejeren. Hvordan står han, hvis vi forlænger lejekontrakten?
    På forhånd tak
    Max 2

  • Hej Christina.
    Jeg har en lejlighed som jeg har haft lejet ud de sidste 10 år til de samme lejer….Nu vil jeg gerne flytte ud i lejligheden…..Jeg har aldrig boet i lejligheden….Har snakket med en ejendomsmægler som siger at jeg ikke kan opsige mine lejer er det rigtigt…?

    Med venlig hilsen

    Henrik S

  • Hej.
    Må vi have vores 21 årige nevø boende uden han betaler husleje??( han er på SU så pengene er små og vi har et værelse til at stå, som ikke bliver brugt) Altså risikerer vi at blive beskattet???? Mvh Sanne

  • Vi har en landejendom som vi udlejer. Et par lejede den for 11 mdr. siden, for 4 mdr. siden meddelte de, at manden flyttede. Vi spurgte om vi skulle lave en ny lejekontrakt, hvor hans navn ikke figurerede. Men det mente de ikke var nødvendigt. For 14 dage siden sendte kvinden en SMS. Hun var nød til og flytte da hun ikke længere havde råd til og bo der, så det depositum de havde betalt,( 12.000 kr) var nød til og udgøre 2 mdr. husleje. Hun har 3 mdr. opsigelse. Vi sendte brev hvor vi informerede, at de jo skulle bruges til evt. udbedringer, og derfor ikke kunne bruges til husleje. Dette brev sendte vi også til manden. Den 1/10-15 blev der ikke betalt husleje, og vi sendte en rykker, både til hende og manden, hvori vi beder hende indbetale inden 8 dg. Nu erfarer vi så at hun, i nattens mulm og mørke, er flyttet. Manden har en ejerbolig. Kan du sige lidt om hvordan vi står i sagen ? Kan det evt. ende i en retssag, eller er det penge ud af vinduet ?

  • Hej Christina,
    Har boet til leje i en villa i 3 år. Min hustru og jeg valgte at gå hver til sit samtidigt med, at vi fik forhandlet en ny 3 årig lejekontrakt på plads.
    Nu vil udlejer have, at vi betaler for udfærdigelse af allonge på fortsat leje. Vi har ikke skrevet under på kontrakten da vi begge fraflytter huset.
    Han har anvendt et firma til at lave kontrakter m.m.
    Kan man som privat udlejer af 1 bolig kræve, at lejer betaler for at få lavet en lejekontrakt? Prisen er 2.500,- kr.

  • Hej Christina

    Jeg er netop blevet opsagt af min udlejer, da han skal sælge lejligheden, men i den forbindelse har jeg lige nogle nogle spørgsmål. Jeg bor i en lejlighed med to andre, hvor vi hver især lejer et værelse. I kontrakten står der, at lejemålet gælder til det bliver opsagt, og at begge parter har 3 måneders opsigelse. Nu har han så opsagt os med kun 3 måneders varsel, men må han det, når begrundelsen er salg?
    Så vidt jeg kan læse mig til, så må han slet ikke opsige os af det grund. Han siger så, at han bare kan flytte ind på det ene værelse, som pt. står ledigt – og så ville han kunne opsige os med kun en måneds varsel. Er det rigtigt?
    Håber du kan hjælpe.

    Hilsen Anna

    • Hej Anna

      Hvis udlejer bor under samme tag som jer, og I bor til leje i et værelse, så er det korrekt, at han har 1 måneds opsigelse.

      Men hvis han ikke bor i lejemålet, så har han 1 års opsigelse, hvis han selv skal flytte ind i lejemålet – og altså ikke ved salg.

  • Hej Christina.
    Min udlejer har nu i et år lovet mig en ny vaskemaskine, men der sker ingenting. Jeg har rykket ham min ti gange, og hver gang siger han at jeg vil få en i næste uge.
    Nu er mit spørgsmål om jeg selv må købe en (2500kr) og så trække pengene fra næste mdr husleje?
    Mvh Lars

  • Hej Christina

    hvis lejekontrakten er gældende og indflytnings dato fra 1 juli 15 men under skrevet den 16 juni. kan udlejer så stadig kræve ny istandsættelse ved fraflytning efter 3mrd.

    Kan udlejer kræve husleje for den sidste mrd hvis der på sms er meddelt hat der er fundet nye lejer i den 3mrd

    Og er det lovligt at udlejer har et familie medlem med ved flyttesyn som udgiver sig for at være bolig advokat. vi har efterføgende via facebook fundet ud af personen er sælger og har lige åbnet tøjbutik. på forhånd tak.

    • Hej Michael

      Underskrift inden den 1.7 betyder, at det er de gamle regler I følger. Dermed kan udlejer kræve istandsættelse.

      Hvis I har afleveret nøglerne og lejemålet er genudlejet, så skal I ikke betale husleje i samme periode.

      Og så er det selvfølgelig aldrig i orden at udgive sig for noget man ikke er. Advokat er en beskyttet titel, og det må man derfor kun kalde sig, hvis man er uddannet advokat.

  • Hej Christina, håber du kan hjælpe mig.
    Jeg er fraflyttet min lejlighed, og min udlejer kræver nu betaling for vand med 2 års tilbagevirkende kraft. Det står i lejekontrakten at jeg skal betale vand, men ved indflytning forhandlede vi husleje og endte på 5300 på den betingelse at han betalte for vand, hvilket han også har gjort, men nu opkræver han det så. Jeg har på skrift i en SMS fra juli måned i år, hvor han selv siger hvad aftalen oprindeligt var, men nu nægter han og påpeger hvad der står i lejekontrakten. Er det noget med, at hvis han opkræver vand skal huslejen sættes tilsvarende ned? Der var en vandmåler i lejligheden, hvis det har betydning.
    Hvad kan jeg gøre?
    Mvh Mathilde

  • Hej Christina
    Vi fraflytter en stor lejlighed efter 15 år og skal overlevere den i samme stand, som vi fik den, nemlig nyistandsat. Vi har desværre en mistanke om at udlejeren vil foretage nogle forbedringer og lade os betale for dem. Kan vi kræve at besigtige lejligheden efter istandsættelsen, førend vi betaler regningen.

    Med venlig hilsen

    Steen

    • Hej Steen

      Det har I desværre ikke krav på. Men I får en liste over de ting, udlejer vil udbedre på jeres regning inden for de første 14 dage (4 uger hvis der er sat en forlængelse ind i kontrakten).

      Hvis ikke I er enig i denne liste, skal I gøre indsigelser.

      Pøj pøj med det.

  • Hej.
    Min kæreste og jeg har lejet et hus fra 15.10.15. på ubegrænset tid. Huset står til salg og har gjort det i 1.5 år og ingen har været interesserede. Men i dag 29.10.15,får vi opringning fra ejendomsmægler der siger han har nogen som gerne vil se på huset. Vi bliver begge meget fortvivlede og kede af det. Der står ikke i lejekontrakten at huset er til salg. Mit spørgsmål er så, kan vi blive opsagt, når der står i lejekontrakten at lejemålet er ubegrænset og når der ingenting står om at huset er til salg.
    Håber på svar.

    • Hej Pernille

      I kan ikke blive opsagt med den begrundelse, at huset er solgt. Kun hvis jeres udlejer skal bruge huset til eget brug. Det betyder, at han skal flytte ind i huset.

      Bliver det alligevel solgt, kan den nye udlejer/køber muligvis opsige jer med 1 års varsel, hvis han selv skal ind og bo i lejemålet.

  • Hej

    Jeg bor sammen med min roomie i en 2. værelses lejlighed. Min roomie lejer lejligheden alene og dertil har hun fremlejet et værelse til mig i en tidsbegrænset periode på 1 år.

    Er det korrekt, at min rommie kan stille det krav mod mig, at jeg kan opsige fremlejeforholdet, dog med 3 måneders varsel.

    Det er lidt problematisk, hvis jeg nu finder noget nyt, så skal jeg betale for den nye lejlighed samt 3 mdr. for mit nuværende værelse ??

    vh Mads

    • Hej Mads

      Medmindre andet er aftalt i din lejekontrakt paragraf 11, så har såvel lejer som udlejer faktisk 1 måneds opsigelse ved værelsesudlejning.

      Så hvis ikke I har skrevet ind i lejekontrakten, at der er 3 måneders opsigelse, så er der altså kun 1. Står der 3 måneder, så er det desværre det, du skal rette dig efter.

  • Hej Pernille, vi står overfor at skulle flytte ind i en ny lejlighed pr 1.2.16. Vi ved dig allerede nu at vi vil fraflytte allerede 1. Juni 2016. Mit spørgsmål går på om vi kan blive afkrævet betaling for istandsættelse for så kort en periode hvis vi ikke borer huller i væggene etc. I lejekontrakten er det angivet at lejer står for den indvendige vedligeholdelse. Hvad sker der hvis vi er uenige med udlejer omkring hvorvidt der skal males osv?

    • Hej Paw

      Det er blandt andet her den ny lejelov er ændret i forhold til den tidligere. Hvis ikke lejemålet er slidt i en grad, så det trænger til istandsættelse, så kan udlejer ikke kræve betaling for istandsættelse.

      Hvis I ved, at I skal bo i lejemålet i kort tid, så er det selvfølgelig en god ide ikke at hænge ting op på væggen mv.

      Uenighed afgøres af huslejenævnet, hvis ikke I selv kan finde en løsning.

  • Hej Christina 🙂

    Som jeg kan læse mig frem til, så må man gerne som udlejer kræve at lejer fraflytter lejemålet 14 dage før egentlig opsigelsesdag, med det formål at istandsætte lejligheden i den periode, såfremt det fremgår af lejekontrakten.

    Men, er udlejer i sin gode ret til at opkræve leje, forbrug og tv-pakke i denne periode?
    Det eneste praksis jeg har kunnet finde på området er en dom fra Københavns boligret tilbage i 1972, hvor en lejer blev frifundet fra at skulle betale leje i perioden, da det ikke var aftalt.

    Lejekontrakten er indgået i 2012.

    På forhånd mange tak 🙂

    Glade hilsner Laura

    • Hej Laura

      Udlejer har ret til at opkræve huslejen. Men jeg har svært ved at se, at udlejer kan opkræve for tv-pakke. Og forbruget har du ret til at se aflæsningen af/være med til at aflæse. Det vil derfor typisk overgå til udlejer fra det tidspunkt du flytter ud (altså de 14 dage før).

  • Hej Christina,

    Må min udleje kræver at jeg skal betale for noget som står ikke i lejekontrakten?
    Hun nemlig kræver at jeg skal betale 240 kr. for (Clorius honorar) det er en termostat som regulere varmen i radiatorer.(240 kr for 5 mdr periode, selv om at det står ikke noget om det i den varme regning som hun sender samme med denne opkrævning)!!
    Derudover, skal jeg betale 300kr for at jeg har brugt terapperne op til lejlighed for det samme periode. Hun siger, de gøre alle sammen!!
    Begge ting blev jeg nemlig ikke informeret om enten før eller efter fraflytning, og det blev heller ikke nævnt i kontrakten.

    Med venlig hilsen
    Wasim Ghanayim

    • Hej Wasim

      Din udlejer skulle have skrevet ind i lejekontrakten, hvis du fx skulle betale gebyr for ekstraordinær aflæsning – eller alternativt lagt beløbene ind i huslejen.

      Jeg har aldrig hørt om betaling for slitage af trapperne, og i så fald burde det være indeholdt i huslejen.

  • Hej…

    Håber du kan hjælpe, vi skal fraflytte et lejet hus her til januar, vi er lidt i tvivl om vores indskud, i vores lejekontrakt står huset ikke er istandsat ved indflytning (var den virkelig heller ikke) og huset ikke skal være istandsat ved fraflytning, og så kommer problemet, vores udlejer mener han kan tage af vores indskud til hvad han kalder slid og maling.. Kan det være rigtig?

    Mvh Dennis

    • Hej Dennis

      Jeres udlejer kan ikke tage for almindelig slitage og som udgangspunkt heller ikke for maling.

      Det vil sige, at depositum skal bruges til, hvis I har lavet skader på lejemålet – fx brændemærker i bordplade, ødelagt en vindueskarm eller lignende.

  • Hej christina
    Jeg har en datter ,hvor hendes køkken har været lovet at blive lavet de sidste 6 mdr idet der havde været en vandskade der Men sker intet .hvad kan man gøre der ? Kan man holde huslejen tilbage ?
    Vh lars sthyr

    • Hej Lars

      Jeg vil ikke anbefale dig at holde huslejen tilbage.

      Enten kan I melde jer ind i fx LLO og få dem til at hjælpe jer eller I kan gå i huslejenævnet.

      Men start med at fortæl udlejer, at det vil være jeres næste skridt. Måske det er nok til at få sat reparationen af køkken igang.

  • Hej Christina☺ jeg står i den uhelidige situation at min kæreste og jeg er gået fra hinanden, nu står jeg med en høj husleje og har ikke råd, jeg er igang med opsigelses perioden på 3mdr, og har betalt 10 500kr i indskud, og lejen er på 4150, da der er et hul i min uddannelse for jeg først udbetalt penge om en månede, kan jeg risikere at blive smidt ud fra dag til dag, udlejer er ikke interesseret i at tilbage holde mit indskud

    • Hej Anders

      Nej, udlejer kan ikke smide dig ud fra dag til dag.

      Først skal der sendes en rykker og derefter en ophævelse. Og flytter du ikke af dig selv, så skal fogeden tilkaldes, hvilket også tager lidt tid. Du skal dog være opmærksom på, at rykkergebyr samt udgiften til fogeden skal betales af dig.

  • Hej Christina

    Vi står netop med en underskrift på et hus vi gerne vil flytte i til april-maj 2016, og havde derfor allerede i august-september sagt til udlejer at vi nok regnede at ville finde noget permanent istedet for et lejemål, hvilket han svarede “vi nok skulle finde ud af til den tid”. I kontraktens paragraf 11 havde udlejer så lige skrevet ind at hverken lejer eller udlejer kan opsige kontrakten i to år, hvilket betyder vi så ikke kan komme fri af vores lejemål. Og dette siger han nu “skal vi følge kontrakten sort på hvidt står der, at vi er bundet” Hvilket ikke stemmer overens med hans udtalelse tidligere. Jeg kan se du har skrevet noget om at lejeloven kan trumfe paragraf 11, hvordan finder jeg ud af dette? Og i et andet paragraf tidligere i kontrakten, står der noget om 3 måneders opsigelse.

    Mvh

    Bo Kristensen

  • Hej Christina,

    Tak for et super godt indlæg.

    Jeg har lige et spørgsmål, som jeg håber du kan hjælpe med, det berører noget af det du beskriver i indlægget, nemlig afregning af varmeregnskabet.

    Jeg er fraflyttet et værelse i en privat ejerlejlighed pr. 1. oktober i år. Jeg har stadig ikke fået mit depositum, på trods af at værelset ikke skulle istandsættes ved fraflyttelse. Nu har jeg endelig fået svar fra min udlejer, som nu skriver, at jeg ’skylder’ ca. 2900 kr. i varme. For det første har jeg aldrig fået at vide, at der var en regning på varme, der skulle betales. Jeg fik at vide, at det beløb jeg har indbetalt månedligt dækkede alt.
    Der ser jeg så nu, at jeg ikke har kigget ordentligt i min lejekontrakt, hvor der står i paragraf 3 at jeg har betalt 210 a conto til varme hver måned. I paragraf 5 står der, at udlejer leverer varme og varmt vand, at varmeregnskabsåret begynder den 1.8 og at lejer IKKE selv sørger for opvarmning lejemålet. Hvad betyder alt dette i paragraf 5?

    Jeg er helt med på, at jeg muligvis har overset noget i min kontrakt, og jeg har bedt min udlejer om dokumentation for, hvordan det resterende beløb er udregnet – det jeg ’skylder’ i varmeregnskabet, da jeg har lidt svært ved at se, hvordan dette kan opgøres i og med jeg blot har lejet et enkelt værelse i en stor lejlighed.

    På forhånd tak for hjælpen.

    • Hej Katrine

      Hvis udlejer opkræver dig månedlig aconto varme, så betyder det, at udlejer i første omgang betaler regningen over for fx varmeværket. Herefter afregner udlejer årligt over for dig i forhold til dit indbetalte acontoforbrug, når udlejer har modtaget årsopgørelsen fra varmeværket.

      Det betyder derfor også, at udlejer i § 5 leverer varme til dig og angiver, hvornår skærringsdagen for regnskabsåret falder – i dit tilfælde den 1.8.

      Da du lejer et værelse i en lejlighed, kan man diskutere, hvorvidt udlejer overhovedet kan tage et aconto beløb. Der er højst tænkeligt ikke en separat måler på dit lejemål, hvorfor varmen burde være indregnet i huslejen.

      Du har krav på at se dokumentation for varmeregnskabet fra din udlejer. Kan han ikke vise dig noget bør du søge hjælp fx i huslejenævnet.

  • Hej Christina

    Min kone og jeg er udlejere af en 2 vær. ejerlejlighed, som vi påtænker at flytte ind i, når vi går på pension om nogle år.
    Vi har nu udlejet den med en tidsbegrænsning på 2 år, som udløber til efteråret.
    Vores i øvrigt vældig søde lejere har spurgt om muligheden for at forlænge lejemålet, da de står overfor at skulle have barn til sommer og ikke vil stresse med flytning i månederne efter.
    Vi vil meget gerne imødekomme deres ønske, men vil på den anden side gerne undgå at komme i klemme.
    Kan vi opsige lejerne med 12 måneders varsel, når vi selv skal flytte ind i lejligheden eller er der andre muligheder?

    Mvh. Ole

    • Kære Ole

      I kan ikke opsige jeres lejer, da jeres lejemål er en ejerlejlighed, som I ikke har beboet inden udlejningen.

      I skal derfor være yderst forsigtige her. I risikerer, at lejer kan blive boende i lejligheden indtil de ikke vil bo der mere eller bytter til en anden lejlighed.

  • Hej
    Kan en udlejer i et privat hus forbyde at lejer har overnattende gæster – kæreste f.eks. et par dage om ugen ift. lejelovens bestemmelser? Der er ikke lavet nogen aftaler men udlejer har nu besluttet sig for at indføre denne regel uden varsel.

    MVH
    HEnrik

  • Hej
    Jeg har netop opsagt min lejlighed, da jeg selv har købt en – i den for bindelse har min nuværende udlejer meddelt mig at han kan kræve at jeg skal være ude af lejligheden 2 uger før den sidste dag i opsigelsesperioden (mine sidste 3 mdr. er feb, mar og apr, så sidste dag er 30/4), så han mener at han kan kræve at jeg skal være ude d. 16/4, idet han siger at han har ret til at have de 2 uger til at sætte lejligheden i stand. Dette er ikke noteret nogen steder i lejekontrakten, så kan det være rigtig at jeg skal betale for at han kan sætte i stand i 2 uger?

  • Hej!
    Min kæreste og jeg er ude og rejse et halvt år, vi har derfor fremlejet vores lejlighed. Lejligheden er tidsbegrænset, og vi har skrevet i lejekontrakten, at den er uopsigelig for vores lejere.
    Der står nogle regler i lejekontrakten om, at man ikke må larme/spille høj musik (kan ikke huske den præcise sætning). Vores udlejer har så skrevet en mail om, at der er kommet klager om meget høj techno musik fra lejligheden – hvilket jo er et brud på reglerne i lejekontrakten.
    Vi vil så vide – hvis de får flere klager – altså flere brud på regler – kan vi så smide dem ud?

    Mvh

    • Hej Emilie

      Det er ikke så nemt at smide jeres lejer ud på grund af en klage om høj musik. Først skal I selvfølgelig gøre lejer opmærksom på, at der er kommet en klage og bede ham skrue ned i fremtiden. Hvis det bliver ved, kan I søge bistand til opsigelse af lejemålet hos en Advokat. Men det kan tage noget tid at få ham smidt ud (hvis det lykkes), og der er I sikkert selv tilbage igen og lejekontrakten er udløbet.

  • Hej
    Vi bor i et dejligt økohus vi selv har bygget i en økologisk landsby det fungerer sådan at vores hus ejer vi men grunden er en andelsgrund hvor vi ejer en 10 del af det hele men lejer et stykke til hus og have … jeg er desværre blevet rigtig syg og derved har jeg svært ved at gå mm og vi må flytte familien til noget mere handicapvenligt … Da vi ikke ved om der kan findes lille mulighed for bedring de næste år vil vi gerne starte med at leje huset ud nogle år og så komme tilbage eller evt sælge hvis sygdommen ikke kan bremses ..

    Hvordan gør vi lovligt det ,… Gælder fremleje regler ???

    • Hej Mie

      Jeg er ked af at høre om jeres situation.

      Det er en lidt pudsig sag, da I ejer huset men lejer grunden. Ikke desto mindre vil jeg tro, at I bør leje ud på en tidsbegrænset lejekontrakt, da I jo ejer selve huset.

  • Hej Christina.
    Vi har købt et lille hus (forældrekøb), som vores datter skal leje. Planen er, at det ene værelse skal lejes ud / fremlejes med adgang til køkken og bad til vores datters veninde. Vi ønsker, at gøre lejen tidsbegrænset til ca. 1 år, svarende til pigens ansættelsesperiode her i byen. Hvordan sikrer vi, at tidsbegrænsningen er lovlig, og er det bedst, at vores datter lejer hele huset og fremlejer et værelse, eller er det bedre, at vi som forældre laver to separate lejeaftaler. Og hvis begrundelsen ligger i ansættelsesperioden, bliver vi så “fanget”, hvis ansættelsen forlænges? På forhånd tak. mvh Ellen

  • Hej
    Jeg har lejet mit hus ud igennem de sidste 10 år, nu står jeg i den situation at jeg gerne vil sælge huset. Den lejer der bor der nu, har boet der i ca. To år, jeg vil i første omgang tilbyde hende at købe huset, men er hun ikke interesseret gælder reglen så med en opsigelse på 1 år ??
    Hilsen OL

  • Hej
    Vi har lige fået vand/Varme regning fra vores udlejer. Og der har vi fået en regning for opmåling/aflæsning af vand/Varme på 1.500 kr. Hvordan kan det være det koster så meget? Det kostede ikke så meget ved vores tidligere udlejer, men nu har vi fået en ny.

    • Hej Freja

      I har ret til at bede om at se regnskabet for lejemålet. Så bed om det. Så kan I se forskellen i forbrug fra de forrige år.

  • Hej
    Jeg fik tilbudt min lejlighed (ungdomsbolig som jeg længe havde stået på venteliste til) hvor jeg så skrev kontrakt d. 5/3 og fik udleveret nøgler d. 11/3, men skulle betale husleje fra d. 1/3. Jeg påpejede dette overfor udlejer inden da, men fik afvide, så kunne jeg jo bare sige nej tak til den. Men da jeg stod som studerende i kbh og manglede et sted at bo fra 1/4, kunne jeg jo ikke sige nej, så jeg skrev under på lejekontrakten alligevel.
    Så har jeg ikke tænkt så meget mere over det, men en ven fortæller mig nu, at det må de ikke. Er det rigtigt? Må udlejer gerne opkræve leje fra inden man overhovedet har har skrevet kontrakt og fået udleveret nøglerne? Og så er spørgsmålet også om min ret til at klage over det er forældet når det var i 2014..?
    Jeg kan ikke finde nogle steder hvor der står noget om det…

    • Hej Katja

      Jeg har svært ved at se, hvordan udlejer kan argumentere for, at du skal betale husleje uden at få nøglerne. Dog er det tilladt for udlejer at bede dig flytte før tid, når lejeperioden udløber (hvis det står i lejekontrakten). Det kan fx være 14 dage. I den periode kan udlejer forpligte dig til at betale husleje, selv om du ikke bor i lejemålet.

      Jeg vil dog ikke mene, at du kan gøre så meget, hvis det ligger tilbage til 2014.

  • Hvis der i en lejekontrakt står “husdyr ikke tilladt” må man så alligevel have nogen af de helt små husdyr, som fx hamster, kanin og lign.
    Altså den slags der kan bo i bur?

    Vi er nemlig et par stykker der står med det dilemma at vi troede det var ok, men nu siges der så noget andet.
    Kan vi smides ud af lejligheden, hvis vi ikke går af med vores dyr?

    Venlig hilsen Sijanne

  • Hej
    Er det muligt at forlænge en privat lejekontrakt for en ejerlejlighed ud over 2 år.
    Nuværende kontrakt er med alm 3 mdr. opsigelse under forudsætning af at udlejer skal tilbage og bebo boligen. Udlejer bor i udlandet og har mulighed for at blive 2 år længere. Er det muligt blot at lave et tillæg til nuværende kontrakt.
    Lejer er evt. villig til at flytte adressen en periode sådan at der ikke er adresse på bopælen ude over en 2 årig periode.
    Hvordan sikres udlejer bedst kontraktligt sin tilbage flytning.

    • Hej Michael

      En tidsbegrænset lejekontrakt skal ikke nødvendigvis være under 2 år for, at udlejer er sikret at kunne flytte tilbage i lejemålet. Det er hans begrundelse, som er afgørende. At være arbejde i udlandet i forbindelse med en udstationering er som udgangspunkt en gyldig begrundelse.

      Forlængelser er lidt gråzone. Men en tidligere dom har slået fast, at hvis begrundelsen er gyldig og fortsat er den samme, så kunne man i det tilfælde godt forlænge. Det lyder til, at udlejer opfylder begge punkter her. I så fald kan I blot lave en allonge/tillæg til jeres lejekontrakt.

      Blot til info. Jeg kan læse, at udlejer har 3 måneders opsigelse. Det er ikke muligt. Udlejer har minimum 1 års opsigelse til eget brug.

  • Hej Christina

    Tak for en rigtig god artikel, som virkelig fik mine øjne op.
    Jeg bor lige nu i kælderen hos en familie, hvor jeg har et værelse, bad og toilet og egen indgang i kælderen.
    Jeg flyttede ind 1/9-2014 og nu siger min udlejer at kontrakten “jo er en 2 årig kontrakt”, så lejemålet ophører 1/9-2016.
    Det kan jeg jo så se ud fra din artikel at det ikke passer.
    Jeg troede desværre blindt på hende og har skrevet under på at jeg har modtaget et dokument, hvor hun blandt andet skriver:

    “Den tidsbegrænsede 2 årige lejekontrakt på værelset på Buddingevej 43, 2800 Lyngby ophører d. 1/9-2016.
    Jeg opsiger dig derfor hermed med fraflytning 31/8-2016.”

    På baggrund af din artikel går jeg ud fra at det omtalte dokument er ugyldigt, når årsagen i opsigelsen refererer til noget der ikke er lovligt. Er det rigtigt?

    Samtidig vil jeg spørge hvor lang opsigelse min udlejer har?

    På forhånd mange tak for din tid og sit svar.

    De bedste hilsner
    Sandra Strandkvist

    • Kære Sandra

      Selvom din lejekontrakt er lavet for 2 år, kan den sagtens være gyldig. Det er udlejers begrundelse for udlejning, der er afgørende for, om tidsbegrænsningen holder.

  • Hej Christina

    Vi er et par, der har udlejet vores familie hus for en 2 årig periode.
    Nu udløber lejekontrakten, og vi vil gerne sælge huset. Kan vi få lejer ud, hvis vi ikke forlænger kontrakten?

    Venlig Hilsen Benedicte

    • Kære Benedicte

      Jeres lejer flytter sikkert til aftalt tid. Så kan I sælge jeres hus efter planen.
      Hvis lejer ikke flytter og ønsker at få afprøvet, om jeres begrundelse for tidsbegrænset lejekontrakt holder, så er situationen til gengæld en noget anden.

      Jeg håber det første er tilfældet for jer.

  • Hej
    Jeg bor til leje på en gård hvor udlejer bor i den ene længe og jeg i den anden. Det er to selvstændige adresser (nr 119 og 119a)
    Jeg har pr 1 okt boet her i 4 år, på en lejekontrakt der gælder i to år ad gangen. Dvs den blev forlænget med to år mere da jeg havde boet her de første to år.
    Jeg har ledt med lys og lygte efter anden bolig da jeg egentlig gerne vil flytte, men det er svært her i området, så nu vil jeg høre om jeg har nogen som helst mulighed for at blive boende indtil jeg finder noget andet, eller om jeg kan forvente at blive ’smidt ud’ med det samme lejekontrakten udløber hvis ikke min udlejer vil forlænge den igen?

  • Hej.
    Jeg har er spørgsmål angående min lejlighed. Jeg bor til leje, men de sidste 4 mdr har jeg “boet” hos mon kæreste i hans lejlighed. Min egen har jeg ikke opsagt, og nu har jeg hørt fra flere at jeg kan blive sat ud af min lejlighed hvis jeg ikke er hjemme en gang imellem, og at folk kan klage over at jeg ikke har været hjemme længe og dermed står lejligheden tom. Er dette korrekt?
    Mvh Nanna

    • Hej Nanna

      Reglerne om bopælspligt på lejemålet betyder, at der i folkeregisteret skal være tilknyttet en person til lejemålet.

      Så længe du er registreret på adressen og betaler din husleje, så kan du godt overnatte hos din kæreste igennem en længere periode.

  • Hej.
    Vi lejer vores hus ud og der står i lejekontrakten at husdyr ikke er tilladt.
    Det ser nu ud til at lejer har anskaffet en hund. Lejer opstår det bare er en han passer. Men må han det? Hvis Ja. Hvor længe må han det.? Og hvilke konsekvenser kan jeg give ham. ?
    På forhånd tak. 🙂

    • Hej Ole

      Det er en svær situation, I er kommet i. For det kan være svært at bevise, at hunden bor i lejemålet fast. Men I skal sende lejer en skriftlig besked om, at lejer skal følge lejekontraktens betingelser og derfor skal skaffe sig af med hunden hurtigst muligt.

      Hvis ikke lejer efterlever det, vil jeg anbefale jer at gå til en advokat til at tage sagen videre.

  • Hej Christina

    Vores nye udlejer har i lejkontrakten skrevet, at lejemålet er nyistandsat med nymalede vægge og lofter ved indflytning. Lofterne er imidlertid ikke blevet malet, de ser frygtelige ud, men udlejer mener ikke at være forpligtet til at udbedre det, hvis vi så bare heller ikke skal male ved fraflytning – på trods af at det er angivet i lejekontrakten. Udlejer har, uden at have tilset lejemålet, udbetalt den tidligere lejers depositum, så der er ingen penge at male loftet for.

    Kan det virkelig passe, at vi ikke har noget krav på at lofterne er malet ved indflytning?

    På forhånd tak.

    • Hej Louise

      Da det er skrevet som en del af forholdet i jeres lejekontrakt, at lejemålet er nymalet, må I forholde jer det og forsøge at gå til udlejer igen.

      Hvis han fortsat nægter at få malet, er det vigtigste dog at få udarbejdet en mangelliste inden for de første 14 dage. Her skal I angive, at lejemålet ikke er nymalet og få taget en masse billeder.

  • Hej Christina

    Min datter bor i et hus, hvor der er 3 lejemål.
    Ejeren af huset har lejet det hele ud til en person (A) og hun fremlejer så øverste etage samt kælderen ud til andre.
    Min datter bor i kælderen. Hun fik inden indflytningen lovning på, at hun frit kunne vaske og tørre tøj i stueetagen, hvor (A) bor.
    Min datter har aldrig fået nogen lejekontrakt så alle aftaler er mundtlige aftaler.
    (A) skaber nu store problemer for min datter når hun gerne vil vaske tøj. Til tider bliver kommunikationen så voldsom at min datter frygter at komme derop, samt frygter (A) kommer ned til hende. (A) truer nu min datter med at smide hende ud. (A) har fortalt at hun fraflytter d. 2/12 2016 og at lejeren fra øverste etage overtager hele lejemålet derefter.
    Min datter er usikker på om dette er på plads således at hun kan blive boende.
    Min datter har ingen kontakt til ejeren af huset og ved ikke hvem dette er

    Hvad gør hun i denne situation?

    Hilsen
    Dorte

    • Hej Dorte

      Det er altid en god ide med en solid lejekontrakt. Mundtlige aftaler er utrolig svære at holde folk op på.
      Hvis det er lejer på øverste sal, der skal overtage lejemålet, så er det vel lettest at gå til den person og få en ordentlig aftale på plads. Hvis denne person ikke skal overtage lejemålet og dermed kan fremleje ud til din datter, så skal hun få fat på ejer for at finde ud af, hvad der sker når A flytter.

  • Hej

    Et spørgsmål fra mig også, ved ikke om du stadig svarer 🙂

    Min kæreste og jeg bor til leje i et hus, som udlejer selv ejer.

    Vi har fornyet vores kontrakt 1 gang, første gang hed det 2 år og anden gang 3 år.

    Nu siger han, at det er ulovligt at forlænge os igen? Og at vi derfor skal være ude 1.juli (som kontrakten skriver)

    Men jeg mener ikke at han kan smide os ud nu når vi har boet her så længe?

    • Kære Emilie

      Det afhænger meget af udlejers begrundelse for at leje ud tidsbegrænset, om han har ret til at leje ud på denne måde, og om I evt. kan påberåbe jer muligheden for at blive boende efter lejekontraktens ophør.
      Hvis I ikke agter at flytte, vil jeg anbefale jer at tage jeres lejekontrakt med til en advokat, LLO eller ligende og få dem til at kigge på muligheden for at blive.

      I skal fraflytte ved lejekontraktens ophør.

  • Hej

    Jeg kommer til at bo gratis i et varelse i min vens lejemåls-lejlighed i seks månader og skal nu skaffe et CPR-nummer, men min ven mener at hon ikke kan lade mig folkeregistreres hos hende, da jeg ikke kan vare registreret i et lejemål, uden at 1) betale husleje til hende 2) hun betale en särlig skat for min husleje til hende.
    Hvordan fungerer det egentlig? Må jeg ikke folkeregistreres på en adresse, hvis jeg ikke betaler husleje, og hun skat for min husleje?

    Undskyld hvis jeg udtrykt mig en smule uklart, jeg er svensk 🙂

    Mvh

  • Hej Christina.

    Vi har lejet min kærestes ejerlejlighed ud til noget til en nevø i et par år. Alt er sket efter bogen. Nu er han imidlertid flyttet og lejligheden er solgt. Lejligheden er solgt fra d. 1, men nevøen har først afmeldt el fra d.10 i samme måned. Elselskabet mener at vi skal betale for de 10 dage. Kan det være rigtigt. Han har selv tilmeldt sig el, det har vi ikke haft noget med at gøre. Er vi ansvarlige for at han ikke har afmeldt i tide?

    Med venlig hilsen Brian.

    • Hej Brian

      Nu hvor lejemålet er solgt, burde jeres ejendomsmægler eller I faktisk have tilmeldt den nye ejer fra den 1. Jeres lejer ville i så fald være afmeldt pr. samme dato. Men når det er sagt, så tænker jeg ikke, at mellemværende mellem jeres nevø og elselskabet er jeres ansvar.

  • Jeg har et hus der udlejes. I dag modtog jeg et brev fra forsyningsvirksomheden, der opkræver mig 850,83 kr til en vand regning som en tidligere lejer ikke har betale. Jeg kontakter den tidligere lejer og han fortæller, at han har bedt forsyningsvirksomheden om at sende den videre til rki, da han ingen penge har.

    I mit brev skriver forsyningsvirksomheden at de har fratrukket de 3 rykkergebyre der var lagt oven i, og beder mig om “kun” at betale for tidligere lejers vand forbrug.

    Hvad siger lovgivningen om dette. Har jeg som ejer pligt til at betale en regning på et forbrug der står i lejers navn.??

    Håber du kan hjælpe mig, og evt råde mig til hvor jeg kan finde regler om dette. På forhånd tak.

  • Jeg har underskrevet en lejeaftale (værelse) på 4 mdr. Men har nu fortrudt kan jeg trække min lejekontrakt tilbage, skal først flytte ind til d. 1 februar

  • Hej.
    Hvis der i lejekontrakten står at fraflytning sker 14 dage før pga istandsættelse, må udlejer så leje det ud FØR de 14 dage er gået??
    Uanset om det bliver istandsat eller ej?!?!
    J

    • Hej Jens

      De 14 dage skal bruges til istandsættelse. Så hvis udlejer får lejet lejemålet ud og modtager leje fra ny lejer, så skal du kompenseres for de dage. Udlejer må ikke modtage dobbelt husleje.

  • Hej Christina,

    Jeg bor til leje i en to-værelses lejlighed, hvor jeg lejer det ene værelse ud til en anden person. Da vedkommende flyttede ind fik jeg skrevet ind i kontrakten mellem os, at vedkommende kunne opsige værelset med 3 måneders varsel og at jeg kunne opsige vedkommende med 3 måneders varsel.
    Men efter at have læst ovenstående er jeg blevet i tvivl om, hvorvidt dette er gældende selvom det er skrevet ind i lejekontrakten? Jeg står nemlig i en situation, hvor jeg gerne vil sidde i hele lejligheden selv og derfor ønsker at opsige min lejer.

    Jeg håber du kan hjælpe med lidt afklaring. På forhånd tak.

  • Hej Christina,

    du har svaret lidt på det tidligere, men vil gerne have uddybet det.

    Vi har opsagt vores lejemål efter 7 år, da vi skal flytte by lidt akut pga nyt job. Jeg har i opsigelsen skrevet at vi fraflytter efter 10 dage og de gerne må udleje hurtigst muligt. Jeg har snakket med min udlejer og han vil gerne istandsætte den før ny udlejning.

    Hvis han starter istandsættelsen her midt i marts (der er 14 dage i lejekontrakten til istandsættelse), så overtager han vel lejligheden fra d. 1/4 selvom den ikke er klar til en ny lejer der eller er det først når en ny lejer flytter ind (eller tre måneder) at vi er ude af den?

    Alternativt, hvis håndværkerne først kan gå i gang om 1½ måned er det så bare ærgerligt for os?

    Jeg tror min udlejer er fair omkring situationen, men godt lige at vide hvor man står.

    Mvh

    Christian

    • Hej Christian

      Hvis I ønsker at få udlejer til at genudleje lejemål hurtigst muligt, så er han jo nødsaget til at få istandsat lejemålet inden. I skal derfor betale husleje, mens han sætter i stand og samtidig forsøger at genudleje.
      Når man vælger at fraflytte før sin normale opsigelse af lejemål på de 3 måneder, så er det korrekt at udlejer skal forsøge at genudleje hurtigst muligt. Gør udlejer det, kan lejer ikke også forvente, at udlejer skal lide et tab ved det. Forstået på den måde, at udlejer ikke er herre over, hvis håndværkerne ikke har tid i løbet af et meget kort varsel.

  • Hej Christina.
    Jeg lejer en lejlighed ud i et to families hus.
    Vil lige høre om jeg har ret til at sige til min lejer at hun skal flytte sine ting fra et kælderrum? og hvor lang varsel skal hun have?
    Der skal lige siges at lejer ikke har noget kælderrum i sin lejekontrakt, da det hele tiden har været min plan at selv bruge det.
    Dog har hun fået lov til at ha sine ting der i den periode hvor hun flyttede ind, og indtil hun var kommet på plads.. Det er nu ved at være et år siden hun flyttede ind og der kommer bare flere og flere ting derind.
    Så er lidt bange for at hun tror det efterhånden er hendes da jeg ikke har sagt noget..
    Håber du kan hjælpe mig 🙂
    Venlig hilsen Birthe

    • Kære Birthe

      Hvis ikke I har aftalt andet end, at din lejer i en kort periode måtte stille sine sager i et rum, til hun kom plads, så synes jeg bestemt, du skal give hende en frist til at få det ryddet. Så det ikke ender med at blive en del af lejemålet.

      Da hun aldrig har haft brugsretten til lejemålet, har jeg svært ved at se, at du skal bruge de almindelige varselsregler. Men jeg vil mene, at det er rimeligt at give hende et fornuftigt varsel på ca. 14 -30 dages tid til at få rummet ryddet.

  • Hej Christina

    Jeg har siddet og læst din artikel, som jeg synes er rigtig god, det er dejligt du har skrevet den
    Nu har jeg lige gennemgået min lejekontrakt og ang husdyr er der sat kryds ved at det ikke er tilladt

    Jeg vil skynde mig at sige at jeg har 2 katte, dette har jeg oplyst til ny ejer og fik af vide at når de dør må jeg ikke anskaffe mig nye.

    Vores lejligheder er på 60 m2,
    Grunden til at jeg skriver til dig er fordi der er en anden beboer som har 7 katte, 2 sumpskildpadder, havde 2 slanger nu har han 4, mus til fodring af slanger

    Jeg har snakket med ny ejer ang slangerne og der får jeg af vide at så længe de ikke er ulovlige må han gerne have 4 slanger, samt alle kattene og sumpskildpadderne

    Kan dette være rigtigt når det ikke en gang er tilladt at have hund eller kat og der står ikke noget under §11

    De gamle ejere var ligeglade med hvad man gjorde og hvad der skete og hvor mange dyr man havde og hvilke

    Vi er 28 beboere her og der er ikke en der har det godt med at han har alle de dyr og der er slet ikke nogen der er trygge ved at han har 4 slanger

    Hvad kan vi som beboere gøre ved dette?
    Og kan det være rigtigt at nye ejere siger at det må han gerne må, når vi ikke en gang må have husdyr

    Det skal også siges at når beboeren har sine dårlige dage pga Psykisk sygdom og misbrug så er vi en del der er bange for ham
    Og bliver der sagt noget til ham som han synes er uretfærdigt ja så bliver man truet med vold død og ødelæggelse,

    Mange Hilsner
    Charlotte Christiansen

    • Kære Charlotte

      Som udgangspunkt vil jeg sige, at jeg fuldt ud forstår, at du ikke er helt tryg ved slangerne;o)

      Det er dog udlejers beslutning, om han har givet særlig tilladelse til husdyr – præcis som du også har fået, selvom der er krydset nej til “Det er tilladt at holde husdyr i lejemålet?” i din lejekontrakt. Og en ændring kunne hurtigt blive, at hvis din nabo alligevel ikke må have sine husdyr, så må du muligvis heller ikke…

  • Hej Christina

    Jeg ejer et et rækkehus, som jeg tænker at leje ud til min egen mor. Vil der være nogen problemer i det, så længe vi holder os til en standard lejekontrakt?

    Er det tilladt at skrive under paragraf 11 at:
    Lejer kan opsiges med 3 måneders varsel, når udlejer ønsker at sælge ejendommen?

    • Hej Daniel

      Der er intet til hinder for at udleje rækkehus til din mor.

      Udlejer kan desværre ikke opsige lejer med 3 måneders varsel, selvom du skriver det ind i din lejekontrakt.

  • Jeg har en ejerlejlighed, som er lejet ud med en ubegrænset lejepriode. Jeg har et familiemedlem som gerne vil bo i lejligheden. Kan jeg lave en ny lejekontrakt på fx to år med de nuværende beboer hvor jeg halvere huslejen, så de kan lave en mindre opsparing, og komme godt derfra?

    • Hej Birgitte

      Nej, det ser jeg ikke som er særlig god mulighed. Du vil kun være sikker på at kunne få din familie ind i lejemålet, ved at din lejer selv opsiger lejemålet.

  • Min mor og hendes mand har solgt deres hus, men lavet en lejekontrakt hvori de lejer huset et halvt år efterfølgende af køber og de skal være ude af huset pr1/7.
    Medio marts sker der imidlertid at min mor mister sin mand, og hun selv får en blodprop og bliver så gangbesværet at hun ikke kan vende tilbage til sit hus. Vi har fundet en handicapvenlig bolig til hende som hun kan indflytte pr. 1/4. – altså 3 mdr. Før ophør af den tidsbegrænsede aftale.
    Er hun bundet af aftalen og dermed nødsaget til at betale husleje begge steder i 3 måneder eller gælder der andre regler når situationen er som den er og udlejer selv skal flytte ind i huset. Udlejer( køber af huset) er ikke interesseret i at tilflytte tidligere, da han selv står med en bolig der endnu ikke er solgt.

    • Hej Heidi

      Så længe udlejer ikke selv har mulighed for at overtage huset før – uden konsekvenser for ham – er din mor desværre nødt til at forholde sig til den opsigelse, der står i hendes lejekontrakt frem til d. 1/7.

  • Hej Christina
    Jeg bor til leje i samme hus (opdelt i to lejligheder) og på samme grund som udlejer. Bor på landet og grunden er på flere tønder land, har boet her i 3 år nu og har altid haft lov til at parkere min bil på grunden.
    Dette er udlejer kommet i tanke om at jeg ikke skal have lov til mere og har derfor hegnet/spærret hele grunden af så jeg ikke har mulighed for at parkere i nærheden af min lejlighed. Der står ikke i lejekontrakten at jeg har en p-plads, men er blevet henvist til at finde et andet sted til min bil, som vil være 1-2 km væk…Har han lov til det og hvordan griber jeg det an ?

    På forhånd tak for svar.

    • Hej Marianne

      Det lyder ikke som en god situation, du er havnet i. Som udgangspunkt vil jeg tro, at du fortsat har lov til at parkere på grunden. Dels vil det være normale betingelser på en så stor grund, at lejer har mulighed for at parkere bilen i nærheden af boligen, og dels har du parkeret der de sidste 3 år.

      Det lyder dog som om, du er nødsaget til at få lidt juridisk bistand til at hjælpe dig på vej. Jeg vil forslå, at du tager kontakt til fx LLO.

  • Hej Christina

    Tak for en god side.

    Forsøger at hjælpe en amerikansk veninde med hendes lejekontrakt, da danske regler er yderligere besværet for hende pga. Sprogbarriere.
    Hun bor pt til leje, med en aftale for 3 år, med start 1.8-2015. Imens er lejligheden til salg, med begrundelse i §11 på lejekontrakten: ejer ikke har kunne få en tilfredsstillende pris.
    Yderligere står der her: at udlejer har 3 månenders opsigelse, mens lejer har 6 måneder.
    Har flere gange sagt til hende, at udlejer ikke vil kunne opsige hende i forbindelse med salget, da han ikke selv skal bo i lejligheden, og vil blive nødt til at sælge lejligheden udlejet, og at det i kontraktens indhold ikke vil gælde. Samt at køber har 1 års opsigelse på hende.
    Nu har hun imellemtiden fået tilbudt en anden lejlighed fra en veninde start 1.5-2017. Hun ønsker nu at komme ud af lejemålet hurtigst mulig, da reglerne, vilkårene og uvisheden om 3 måneders opsigelse bekymre hende. Hun har dog ikke råd til de to huslejer i 5 måneder, så mine spørgsmål er:
    I myte 1 skriver du, at lejer ikke kan have længere opsigelse end udlejer. Har ikke kunne finde noget i loven der siger dette? Men vil hun kunne kræve den samme opsigelse (3 måneder)?
    I § 86 finder jeg dog at lejer har 3 måners opsigelse, kan hun kræve det denne vej, til trods for det i § 11 aftalte(6 måneder)?
    Og sidst, skal hun overhoved være bekymret for “kort” opsigelse, da denne min. vil være et år, hvis hun går videre med sagen?

    Fortsat god dag

    Ulrik

    • Kære Ulrik

      Udlejer kan ikke have bedre (kortere) opsigelse end lejer. Og udlejer kan ikke opsige lejemålet med kortere varsel end 12 måneder, medmindre han udlejer et værelse.
      Som udgangspunkt har lejer 6 måneders opsigelse, hvis det er aftalt i lejekontrakten § 11. Men måske din veninde kan få nedsat sit opsigelsesvarsel, nu hvor der er skrevet et ugyldigt opsigelsesvarsel i lejekontrakten.

  • Hej, nu har jeg boet sammen med en “ven” i en lejlighed sammen med hver vores egne værelser. Vi fik ingen kontrakt eller noget lavet dengang vi boede sammen omkring jeg skulle betale husleje ved udflytning/smidning fra lejligheden.

    Men der blev skrevet en A4 dokument om at jeg betaler en fast beløb hver måned til husleje, da jeg er på kontanthjælp og de kunne finde på at fjerne den hvis ikke vi lavede dette dokument.

    Nu kommer min “ven” og kræver husleje for da jeg flyttede ud og jeg mener ikke han har ret til den? Og det mener min venindes mor hellere ikke da vi ingen kontrakt har lavet på dette med at jeg skulle betale en halv eller hel husleje ved opsigelse af mit lejemål af et værelse. Er dette rigtigt?

    – Connie

+16
Share51